De Noor Bjørn Gulden, die de afgelopen negen jaar aan het roer stond bij Puma, verlaat eind dit jaar het bedrijf en gaat vanaf 1 januari 2023 aan de slag bij rivaal Adidas. Een opmerkelijke beslissing gezien de historische strijd tussen de twee merken.

Er deden al enkele geruchten de ronde, maar nu is het ook officieel. "Bjørn Gulden is met ingang van 1 januari 2023 benoemd tot lid van de raad van bestuur en voorzitter van Adidas", kondigde Adidas zopas aan. Afgelopen vrijdag raakte al bekend dat de Noorse topman zijn contract bij Puma niet meer zou verlengen na 2022. "Mijn huidige contract met Puma loopt af op 31/12/22 en na negen jaar heb ik besloten het niet te verlengen", klonk het toen. Op dat moment werd ook bekendgemaakt dat Arne Freundt, die de afgelopen tien jaar verschillende functies binnen het bedrijf heeft bekleed, waaronder die van commercieel directeur, hem zal opvolgen. Hoewel de opvolging pas over enkele weken zal plaatsvinden laat Puma nu weten dat Freundt met directe ingang in zijn functie zal treden. Dat er de laatste tijd zoveel commotie ontstond rond het vertrek van Gulden heeft alles te maken met de rivaliteit tussen Adidas en Puma. Ter herinnering: tot 1948 behoorden de twee bedrijven nog tot dezelfde  onderneming: Schuhfabrik Gebrueder Dassler. Maar een geschil dreef de twee broers die aan het hoofd van het bedrijf stonden, Adolf en Rudolf Dassler, uiteen waardoor die laatste Puma oprichtte en de eerste doorging met Adidas.

De huidige Adidas-baas, Kasper Rorsted, verlaat het bedrijf deze week al. In de tussentijd zal CFO Harm Ohlmeyer naar verwachting de functie van interim-CEO op zich nemen. Adidas, 's werelds tweede grootste sportkledingbedrijf na Nike, maakt een moeilijke periode door. Zo heeft het niet alleen te kampen met leveringsproblemen; maar daalt ook de verkoop in China en was er recent heisa ontstaan door antisemitische uitspraken van rapper Kanye West, waardoor het bedrijf genoodzaakt was om de samenwerking met hem stop te zetten. Puma doet het in tegenstelling tot zijn concurrent, wel erg goed. Het bedrijf heeft enkele goede kwartalen achter de rug en behaalde vorig jaar zelfs zijn beste resultaten ooit. Na de aankondiging van de waarschijnlijke "transfer" van Bjørn Gulden steeg de koers van het Adidas-aandeel met ongeveer 20%.