Het online aanbieden van producten is een fors verlieslatend businessmodel. Dat zegt Ton van Veen, financieel topman van de Nederlandse supermarkt Jumbo, in een interview met CFO Magazine.

“Bij het traditioneel boodschappen doen in een fysieke winkel is het de klant die het duurste deel van de logistieke keten voor zijn rekening neemt. Hij komt naar de winkel, per slot van rekening de plek waar het aanbod gecentraliseerd wordt, verzamelt zijn eigen producten, betaalt onmiddellijk en zorgt zelf voor het transport naar huis. Door precies dezelfde zaken online aan te bieden, integreren we deze laatste fase van het traject terug in onze keten. Zonder dat daar een financiële compensatie tegenover staat”, zegt Ton Van Veen in CFO Magazine.

 “Je kan opperen dat tientallen jaren geleden de kruidenier dit ook deed, alleen lagen de prijzen toen veel hoger. Met de komst van zelfbedieningswinkels werd deze fase van de keten door de klant overgenomen, maar met online verkoop gebeurt vandaag weer het omgekeerde. Een consument wil hier alleen niet meer voor betalen, meer nog: men verwacht zelfs dat online goedkoper uitvalt. Dit is een fors verlieslatend businessmodel, iedereen weet dat.”

Om daar een antwoord op te geven, kiest Jumbo resoluut voor een omnichannelbenadering, aldus Van Veen. “Daarom geloven wij sterk. De klant wil boodschappen doen zoals hij dat wil, punt. Dat moet het uitgangspunt zijn. Tijdens de week is dat met smartphone, tablet of computer, terwijl hij tijdens het weekend mogelijk geïnspireerd wil worden in een fysieke winkel. Het aanbod moet hieraan tegemoetkomen.” De uitdaging is om ook het financiële plaatje te doen kloppen. “Dat plaatst ons als chief finance officers voor gigantische uitdagingen.”