Als pionier op het gebied van duurzame ontwikkeling richt Tetra Pak zijn onderzoeks- en ontwikkelingsinspanningen momenteel op het verhogen van het aantal papiervezels in zijn verpakkingen. Tetra Pak test op dit ogenblik een vezellaag uit die moet dienen ter vervanging van het aluminium in de drankkartons.

Tetra Pak, gespecialiseerd in voedselverwerkings- en -verpakkings- oplossingen, produceert jaarlijks meer dan 190 miljard voedselverpakkingen in meer dan 160 landen. Momenteel richt Tetra Pak zijn onder-zoeks- en ontwikkelingsinspanningen, wat betreft milieuvriendelijkheid en duurzaamheid, op het vergroten van het aantal papiervezels in zijn verpakkingen. Op dit ogenblik bestaan de drankkartons van Tetra Pak uit gemiddeld 75% FSC-gecertificeerde vezels (FSC - Forest Stewardship Council - is het keurmerk voor verantwoord bosbeheer), 21% plastic en 4% aluminium. Tetra Pak heeft zich tot doel gesteld het meest duurzame voedselverpakkingssysteem ter wereld te ontwikkelen. Het bedrijf wil dat zijn verpakkingen in de toekomst enkel hernieuwbare of gerecycleerde materialen bevatten en bovendien tegelijkertijd recycleerbaar en CO2-neutraal zijn.

Daarom test Tetra Pak voor hun drankverpakkingen momenteel een beschermingslaag uit op basis van vezels ter vervanging van de aluminiumlaag.

“De eerste resultaten suggereren dat verpakkingen voorzien van deze nieuwe vezellaag een aanzienlijke vermindering van de CO2-uitstoot opleveren in vergelijking met de traditionele aseptische drankkartons”, weet Stefan Follet, General Manager Belgium & International Account Director van Tetra Pak. “Deze drankkartons zullen een hoger vezelgehalte hebben, wat ze nog interessanter maken voor papierrecyclagebedrijven. Om de circulaire economie van drankkartons te versterken, hebben we ook verpa- kkingen van gerecycleerd materiaal ontwikkeld. In Frankrijk worden die al aangeboden in de supermarkten.”

100 miljoen per jaar geïnvesteerd in duurzame ontwikkeling

Deze innovatie maakt deel uit van een langetermijnplan voor duurzame ontwikkeling. “Tetra Pak streeft naar nul netto CO2-uitstoot van alle activiteiten tegen 2030, en tussen nu en 2050 voor de ganse value chain”, vervolgt Stefan Follet. “Tetra Pak is van plan om de komende 3 jaar 120 miljoen euro te investeren in de wereldwijde recyclinginfrastructuur om de inzameling te stimuleren, het sorteren te verbeteren en de recyclingcapaciteit te vergroten. Tetra Pak investeert ook ongeveer 100 miljoen euro per jaar om onze verpakkingen nog milieuvriendelijker te maken.” Het CDP (Customer Data Platform), een wereldwijde NGO, heeft Tetra Pak in 2022 dan ook voor het vierde jaar op rij beloond met een plaats op zijn beroemde ‘A-list’ dankzij hun transparantie en hun voortrekkersrol met betrekking tot bosbeheer en de strijd tegen de klimaatverandering. Tetra Pak is een van de weinige bedrijven, op een totaal van bijna 15.000, die een dubbele A classificatie behaalde. CDP maakte deze selectie op basis van gegevens die werden verstrekt via vragenlijsten over klimaatverandering en bosbeheer. Door het vezelgehalte van de drankkartons te maximaliseren, zet Tetra Pak met dit nieuwe project een volgende stap op het gebied van milieuvriendelijkheid.

Meer info?

Voor meer informatie over Tetra Pak:
www.tetrapak.com

Klik hier!