Terre de fromages is een kaasmakerij uit het land van Herve, een iconische Belgische zuivelstreek. Het bedrijf zet de lokale knowhow voort en combineert traditie met authenticiteit. Op 18 september vierde Terre de fromages de uitbreiding van zijn kaasmakerij met een nieuw gebouw en een productielijn voor halfharde kazen, een segment waarin het zich verder wil ontwikkelen.

Terre de fromages heeft drie ateliers voor drie verschillende soorten kaas: zachte kazen (zoals Herve, de enige Belgische kaas met een Beschermde Oorsprongsbenaming), halfharde kazen op basis van rauwe melk (zoals de Meule du Plateau) en halfharde kazen van het type ‘abdijkaas’. Tot voor kort werden die laatste nog met de hand gemaakt in een van de werkplaatsen. “Vandaag nemen we een nieuwe automatische lijn met een grote capaciteit in gebruik, die ons concurrentievermogen zal vergroten en onze centrale positie op de kaasmarkt moet versterken”, aldus Jean-Marc Cabay, afgevaardigd bestuurder en algemeen directeur van de kaasmakerij. 

Terre de fromages
©

Terre de fromages

Een toekomstgerichte werkplaats 

“We hebben de nieuwe kaasmakerij ontworpen om flexibiliteit en diversiteit te kunnen garanderen, in afspiegeling van ons handelsmerk bij Terre de Fromages”, stelt de directeur. “Op technisch vlak hebben we zes pekelbaden voorzien, waarmee we gelijktijdig verschillende productiestromen kunnen behandelen.” Bovendien ligt de capaciteit van de nieuwe productielijn ongeveer vier keer hoger dan die van de oude lijn. “Door de overstap van twee ketels van 4.000 liter naar vier van 8.000 liter kunnen we nu meer dan 200.000 liter melk per dag verwerken, tegenover 40.000 vroeger.” Door het nieuwe atelier is het ook mogelijk om een grote diversiteit aan kazen te maken (abdijkazen – de specialiteit van het huis – maar ook kazen die lijken op emmentaler, kazen met een harde korst, geraspte kaas, enzovoort) en specifieke en bijzondere bereidingen op vraag van de klanten.

Jean-Marc Cabay, Terre de fromages
©

Terre de fromages

De voedselsoevereiniteit versterken

De inhuldiging van het nieuwe atelier illustreert ook duidelijk de missie van Terre de fromages. “Opnieuw toegevoegde waarde creëren op lokaal vlak, in België en in Wallonië. Die missie staat centraal in ons strategisch plan. Onze strijd is duidelijk: we willen een versnelde terugkeer naar kazen van lokale herkomst”, vervolgt Jean-Marc Cabay. België produceert elk jaar bijna 4,3 miljard liter melk. En toch is 85% van de kaas die in ons land wordt gegeten ingevoerde kaas. “Wij hopen dat onevenwicht te verkleinen met een lokale productie die kan concurreren met import uit het buitenland. Deze nieuwe kaasmakerij voor halfharde kazen versterkt dus onze lokale verankering en ons streven om de melk van onze landbouwers optimaal te benutten. Op termijn willen we de productie verdubbelen en 30 miljoen liter lokale melk verwerken tot smakelijke kazen die de concurrentie aankunnen.” 

Sterk inzetten op duurzaamheid 

Terre de fromages profileert zich als een duurzamer speler en dat uit zich in drie grote krachtlijnen. 

1. Korte keten: sinds 2024 betrekt de kaasmakerij haar melk rechtstreeks van de boeren. De gemiddelde afstand tussen de boerderij en de kaasmakerij bedraagt 10 km, zonder tussenpersoon.

2. CO2-beparing: de nieuwe installatie verbruikt geen fossiele brandstoffen. De kaasmakerij heeft geïnvesteerd in vier warmtepompen, gekoppeld aan een opstelling met 2.500 zonnepanelen. 

3. Hergebruik van water: in de loop van 2026 komt er een installatie die het water uit de productie kan zuiveren om het opnieuw te gebruiken in de kaasmakerij. Daardoor kan het waterverbruik met 70% dalen.

Contact opnemen met Terre de fromages? Dat kan per e-mail: sales@terredefromages.be