In 2020 zal Jupiler alle blikken van alle formaten verpakken in 100% gerecycleerd plastic. De eer is daarbij weggelegd voor de blikken van Jupiler 0.5l. Als ’s werelds grootste brouwer is AB InBev steeds op zoek naar nieuwe oplossingen die verpakkingen zo duurzaam mogelijk maken. Op termijn wil de biergigant immers volledig plasticvrij zijn. 

‘’Het verminderen van ons plasticverbruik is voor ons als brouwer een topprioriteit. Het is slechts een eerste stap in de lange weg naar het volledig vervangen van Jupiler plasticverpakkingen door plastic-vrije alternatieven’’, verklaart David De Schutter, Director Innovation & Technology Development voor Europa bij AB InBev. 

Het 100% gerecycleerde plastic is ontwikkeld door het ZITEC, innovatie centrum van AB InBev in Leuven, in samenwerking met de plastic leverancier. Het gerecycleerd plastic wordt deels gemaakt uit het industriële plastic dat gebruikt wordt in de brouwerijen van AB InBev in Hoegaarden en Leuven. "Deze industriële kunststof wordt door onze plastic leverancier ingezameld om er 100% gerecycleerd plastic van te maken", verduidelijkt AB InBev. De brouwer is momenteel diverse innovatieve alternatieven aan het testen. Zo heeft bijvoorbeeld AB InBev in oktober reeds aangekondigd dat de plastic ringen op verpakkingen in het VK worden vervangen door karton. 

Grootste uitdaging: de kwaliteit van het plastic

‘’De grootste uitdaging is om het gerecycleerd plastic van een even goede kwaliteit te laten zijn dan het industriële plastic. Transparantie, scheur- en perforatieweerstand spelen hierbij een grote rol. Dankzij de inspanningen van ZITEC, de aankoopafdeling en de rest van ons volledig toegewijde functieoverschrijdend team, zijn we erin geslaagd om een duurzamere verpakking te maken die voldoet aan al onze hoge kwaliteitsstandaarden en strenge marketingvoorwaarden,’’ stelt Massimo Venegoni, Verpakking & Ontwikkelingsspecialist bij ZITEC. “De sleutel tot succes is het vinden van de juiste leveranciers en meewerkende partners die onze passie voor duurzame producten delen. Bovendien bevorderen we de circulaire economie via deze samenwerking op het gebied van afvalbeheer, toeleveringsketen en technologische expertise,” zegt Naree Ferreira, aankoop manager bij AB InBev. 

1.300 voetbalvelden plastic bespaard

De totale omschakeling bespaart 8,4 miljoen vierkante meter plastic (400 ton), wat overeenkomt met de oppervlakte van 1.300 voetbalvelden. De ambitie van AB InBev is om in 2025 de gehele reeks plastic verpakkingen te vervangen met gerecycleerd of grotendeels gerecycleerd plastic.

 In de afgelopen vier jaar heeft AB InBev trouwens meer dan 240 miljoen euro geïnvesteerd in het Global Innovation and Technology Center (GITEC), ondermeer in het onderzoek naar nieuwe en duurzame verpakkingen.