Het roltabakbedrijf Gryson uit Wervik sluit in 2018 definitief de deuren. Deze onverwachte beslissing werd door de directie meegedeeld op een bijzondere ondernemingsraad.

De fabriek van Gryson (Fleur du Pays, Arizona, Domingo) gaat half 2018 definitief dicht. De productie van roltabak wordt overgeheveld naar Roemenië of Polen. 132 jobs gaan daarbij verloren in de fabriek van Wervik.

De directie wijst naar de toenemende druk op de tabaksmarkt. De accijnzen stijgen overal in Europa en de regels worden strenger, waardoor het noodzakelijk is om de productie over te hevelen naar goedkope landen om competitief te blijven, luidt de redenering. Ook in Noord-Ierland en Duitsland verdwijnen er om die reden jobs bij JTI, de Japanse eigenaar van Gryson.

De beslissing komt erg onverwacht bij Gryson. JTI nam het bedrijf twee jaar geleden over, en had toen nog grote uitbreidingsplannen. Zo werden er sindsdien een 50-tal nieuwe werknemers aangeworven en investeerde JTI zo'n 11 miljoen in de fabriek in Wervik.