De voorbije maanden is gebleken dat een flexibele supply chain essentieel is voor e-commerce om te kunnen reageren op onverwachte omstandigheden. Bovendien laten shoppers zich steeds meer leiden door de milieu-impact van hun online aankoop. Maar hoe begin je aan een flexibele, efficiënte en liefst zo duurzaam mogelijk supply chain?

Bij een online bestelling wordt het fysieke product een eerste keer verpakt, daarna een tweede keer meestal in een kartonnen omdoos, vervolgens is er ook een drager nodig, zoals een pallet. Die is onzichtbaar voor de consument, maar vormt de beschermende ruggengraat tijdens stockage en  vervoer. Hoewel de productverpakking en omdoos vaak voor eenmalig gebruik bestemd zijn, kun je wel kiezen voor circulaire poolpallets.

Minder verpakkingsafval in supply chain

CHEP bezit meer dan 300 miljoen pallets en containers, die ze ter beschikking stelt aan hun klanten wereldwijd. “Onze missie is onder meer verpakkingsafval te vermijden in supply chains. Daarom verkopen we onze pallets niet, maar verhuren we ze”, zegt Katleen Van Limberghen, Manager New Markets Development. “Na gebruik halen wij de pallets op de eindbestemming op, controleren en herstellen we ze indien nodig in een van onze servicecenters en zetten we ze ter plaatse weer in. Zo besparen we afval, CO2-uitstoot en natuurlijke grondstoffen.”

Duurzame oplossing voor offline en online retail

De blauwe pallets van CHEP zijn een vaste waarde in de FMCG-markt maar CHEP helpt ook steeds meer non-food bedrijven in speelgoed, textiel, DIY en consumer electronics om over te schakelen naar een duurzame oplossing. “Deze sectoren groeien sterk in e-commerce, waar nu nog veel gewerkt wordt met wegwerp- en ruilpallets”, zegt Van Limberghen. “Daar zien we een stijgende interesse voor het duurzame poolingverhaal. De grootste e-tailers in Europa accepteren onze pallets, zodat onze klanten zowel aan ‘brick & mortar’ als ‘click & mortar’ kunnen leveren.”

Geen palletruil en onregelmatige palletkwaliteit

Het deelsysteem is ook een stuk makkelijker en veiliger. Van Limberghen: “Ruilpallets van goede kwaliteit worden geruild tegen pallets van lage kwaliteit of helemaal niet geruild, waardoor je als leverancier opnieuw moet investeren in kwaliteit of in een nieuwe voorraad. Met poolpallets valt die complexe en administratief belastende palletruil weg voor producenten, transporteurs en e-tailers.”

Minder product- en verpakkingsschade bij automatisatie

Elke CHEP-pallet wordt na gebruik gecontroleerd op afmeting en kwaliteit. “Dat maakt ze geschikt voor geautomatiseerde warehouses”, zegt Pepijn Weijland, Business Development Manager bij CHEP. “Eén slechte pallet kan je automatisatie blokkeren en leiden tot product- en verpakkingsschade. Standaardisatie en een consistente kwaliteit hebben een positieve impact op het eindproduct en op de ervaring van de shopper, die liefst geen beschadigde pakketjes ontvangt.”

Gegarandeerde beschikbaarheid voor verhoogde flexibiliteit

Maar ook als een product niet beschikbaar is, kan de consument afhaken. “Out of stocks door verhoogde of onverwachte vraag zijn te vermijden”, zegt Weijland. “Dankzij ons dichte netwerk kunnen we snel inspelen op verhoogde vraag naar dragers tijdens piekperiodes, zoals met eindejaar of bij onverwachte omstandigheden. Flexibiliteit is een groot voordeel gebleken en daar kunnen wij bij helpen.”

Meer info?

Benieuwd hoe CHEP de meest duurzame oplossing voor je e-commerce supply chain helpt te vinden? Contacteer Pepijn voor meer informatie via pepijn.weijland@chep.com of +31 (6) 8244 5233.