De vakbonden van Sports Direct hebben een stakingsaanzegging ingediend. Die zou starten op 13 juni en zou duren tot 30 juni. De reden? Normaal zou er tijdens de crisis een bedrijfstoeslag worden uitbetaald aan de werknemers, maar dat blijkt achteraf toch niet het geval. 

Sports Direct, dat ongeveer 30 winkels in België heeft, zou haar deuren volgende week niet openen. Of dat is althans wat de vakbonden BBTK en ACV laten horen, die de stem van de werknemers van Sports Direct vertegenwoordigen. "Tijdens de sluiting van de winkels en de invoering van de tijdelijke werkloosheid hebben we het management meermaals opgeroepen om een bedrijfstoeslag te vragen voor de werkloosheid", stellen de vakbonden in een persbericht . "Het management antwoordde ons dat de toekomst onzeker was, dat ze niet wisten wanneer de winkels zouden heropenen en hoeveel klanten er tijdens de lockdown zouden terugkeren naar de winkels." Na de heropening van de winkels wilden de vakbonden de vraag opnieuw evalueren en een toeslag vragen als de situatie zich zou verbeteren. Sindsdien was er zelfs een mededeling van de internationale Sports Direct-groep dat er een bedrijfstoeslag zou worden toegekend aan alle medewerkers. 

Stakingsaanzegging voor 13 tot 30 juni

"Na een lange stilte van het Belgische filiaal, krijgen we vandaag te horen dat er geen toeslag komt voor Belgische werknemers. Ze beweren namelijk dat de werkloosheidsomstandigheden hier beter zijn dan in Engeland (waar de hoofdzetel van Sports Direct gevestigd is, n.v.d.r.).” In Engeland zou de groep echter wel een bedrijfstoeslag betaald hebben aan zijn werknemers. BBTK en ACV benadrukken dat Belgische klanten hun weg sinds het begin van de lockdown teruggevonden hebben naar de winkels van Sports direct, wat een bedrijfstoeslag voor de werknemers zou rechtvaardigen. "Het is uitgesloten dat het bedrijf een communicatiestunt op onze rug uitvoert", vervolgt het persbericht. "We zullen niet accepteren dat alleen Engeland een toeslag krijgt. In veel winkels zitten we ook met een totaal ontoereikend aantal uren. We vragen om een opwaartse herwaardering, de klanten zijn aanwezig en het werk is niet veranderd, maar er komt wel een nieuwe hygiëne procedure bij die we moeten implementeren en die ons uitput. Het personeel is volledig op.” Daarom hebben de vakbonden nu een stakingsaanzegging ingediend van 13 tot 30 juni.