Het e-commerce logistiekbedrijf Sprintpack gaat de groei in de B2C-sector versnellen. CEO en hoofdaandeelhouder Peter Somers (ex-bpost) heeft hiervoor een meerderheidsparticipatie genomen in Plus Logistics in Sint-Niklaas. Dat bedrijf focust namelijk op B2C e-fulfillment.

Plus Logistics, het voormalige Libridis NV, levert fulfillment-diensten voor hoofdzakelijk Belgische webshops. De dienstverlening bestaat uit opslag, voorraadbeheer, pick & pack en verzendingsklaar maken voor kleinere en grotere webwinkels. Deze operaties zijn hoofdzakelijk gericht op B2C e-commerce.

Deze dienstverlening heeft zich naast de boekenmarkt uitgebreid naar kledingmerken als Terre Bleue, Sarah Pacini, Xandres, Hampton Bays, Gigue en andere bekende merken als Jules Destrooper,” aldus Somers. Hoewel Plus Logistics gegroeid is vanuit de boekenbranche, vertegenwoordigt deze volgens hem nog maar een kwart ongeveer van de omzet.

Focus op B2C

Somers heeft een meerderheidsparticipatie genomen in Plus Logistics. “Deze feitelijke overname laat Sprintpack toe om de uitbreiding naar de B2C-markt te versnellen,” zei hij aan Gondola. Sprintpack werkt nu al in de logistiek nauw samen met de Belgische groep SD Logistics, maar deze groep is vooral gericht op B2B-fulfillment en distributie.

Sprintpack heeft drie hoofdactiviteiten: bedrijven helpen bij het opzetten van webshops, fulfillment voor webshops; en het regelen van hun distributie. Door de samenwerking met SD Logistics lag de focus tot nu toe op de B2B-sector. Bij Plus Logistics ligt die daarentegen meer op B2C. Hierdoor kunnen we een volledig pallet aan e-commerce logistieke diensten aanbieden, zowel in B2B als B2C,” aldus Somers verder.

Plus Logistics - dat herdoopt wordt tot Sprintpack Logistics - heeft in Sint-Niklaas 7.500m² logistieke capaciteit, telt een 25-tal vaste medewerkers en heeft in 2014 een omzet gerealiseerd van 1,8 miljoen euro. Het blijft na de feitelijke overname door Peter Somers onder leiding staan van de huidige directeur Hans Scherlippens.

Plus Logistics

Plus Logistics uit Sint-Niklaas is in 1986 opgericht als een volle dochter van de Nederlandse Libridis Groep, een groothandelaar en logistieke dienstverlener voor boekhandelaars in Nederland en België. In 2011 kende Libridis Groep een strategische heroriëntatie, waarna operationeel directeur Hans Scherlippens het Belgische logistieke bedrijf overnam. Sindsdien was het een zelfstandige onderneming onder de naam Plus Logistics.

Libridis Groep bleef evenwel de grootste klant. Toen die in 2012 door de scherp dalende boekenverkoop in Nederland failliet ging, kwam Plus Logistics dan ook in de problemen. “De resulterende liquiditeitspositie van het bedrijf heeft er uiteindelijk toe geleid dat het in mei 2015 de WCO aanvroeg en verkreeg. Het ingediende herstelplan werd eind oktober door de schuldeisers goedgekeurd, waarmee een fundament werd gelegd voor een gezonde doorstart met voldoende perspectieven,” aldus Somers. Dat heeft hem dan ook aangezet om een meerderheidsparticipatie te nemen.