Speelgoedketen Fun gaat op zoek naar een overnemer voor zijn 29 winkels. Dat besliste de raad van bestuur tijdens een ondernemingsraad. Maandag start de uitverkoop die drie weken zal duren.

Het gaat al een tijdje niet goed met speelgoedwinkel Fun. De tegenvallende verkoop en impact van de inflatie, maar ook de toegenomen concurrentie van e-commerce en de algemene achteruitgang van de speelgoedsector, hakten stevig in op de resultaten van het bedrijf. "Op basis van die slechte resultaten en ondanks de gezamenlijke inspanningen van alle teams, is het management van Fun tot de conclusie gekomen dat initiatieven om de winstgevendheid van haar winkels te verbeteren de trend waarschijnlijk niet zullen kunnen keren. De economische situatie van Fun en haar dochterondernemingen is in haar huidige vorm onhoudbaar geworden", klinkt het in een brief van de directie aan zijn medewerkers. Daarom heeft de raad van bestuur beslist om op zoek te gaan naar een overnemer voor zijn 29 winkels. Ter herinnering: in het boekjaar 2022 boekte de keten een verlies van zo'n 10 miljoen euro op een omzet van ongeveer 70 miljoen. Ook het eigen vermogen stond 2 miljoen euro in de min. 

Maandag start de uitverkoop die zo’n 3 weken zal duren. "Vanaf volgende week zal het bedrijf voorraden liquideren om cash te genereren voor de betaling van de lonen en de lopende kosten. Tegelijkertijd doet het management er alles aan om oplossingen te vinden en hoopt het in de komende weken het personeel meer duidelijkheid te kunnen verschaffen over de situatie", gaat de directie verder. In totaal werken er 208 mensen bij Fun. Voorlopig zou iedereen aan de slag kunnen blijven, melden verschillende media.

Het is niet de eerste keer dat Fun op zoek moet naar een overnemer. Het bedrijf heeft immers al jaren af te rekenen met rode cijfers. In 2018 wisselde het bedrijf voor het laatst van eigenaar, omdat het toenmalige management van Mitiska er niet in slaagde om de keten opnieuw winstgevend te maken. Ook toen al had de keten af te rekenen met de toegenomen druk van e-commerce. Uiteindelijk kwamen de speelgoedwinkels in handen van Sogesma, de Waalse groep boven winkelketen Trafic. Wie dit keer de nieuwe overnemer zal worden, is nog niet duidelijk. Maar de directie van Fun laat aan Het Laatste Nieuws weten dat een deel van de Fun-winkels op termijn mogelijk zullen worden omgevormd tot Trafic-winkels, afhankelijk van welke kandidaat-overnemers zich zullen aandienen.