Deze week hebben verschillende regeringen in Europa besloten om de lockdown-maatregelen te versoepelen. Daardoor mogen sommige bedrijven weer hun deuren openen.

In Italië heeft de overheid besloten dat bepaalde winkels, waaronder papier- en boekenwinkels maar evengoed kledingwinkels voor kinderen, hun deuren sinds dinsdag 14 april weer mogen openen. Al moeten ze natuurlijk wel de veiligheidsmaatregelen respecteren. In Frankrijk is er al enkele dagen sprake van een versoepeling. Zo mochten winkels die bouwmaterialen, ijzerwaren of verf verkopen, alweer opengaan. Doe-het-zelfwinkels, die eerder al een afhaalservice mochten organiseren, mogen ook weer open. Fastfoodwinkels (15 Franse McDonald’s-vestigingen zijn al open sinds 2 april) en bloemisten konden hun deuren enkele dagen geleden al openen, op voorwaarde dat het personeel niet in contact komt met de klant en de veiligheidsmaatregelen gerespecteerd worden.

In Oostenrijk, dat een zeer goede leerling is op het vlak van crisismanagement, staat de opening van de winkelcentra en andere winkels dan weer gepland op 1 mei. Daarnaast hebben duizenden winkels ook al hun deuren mogen openen sinds 14 april. Daarbij gaat het om doe-het-zelfwinkels, tuincentra…en winkels van minder dan 400m2. In Wenen gaat het maar liefst om 4.500 winkels. Net als in andere landen moeten, ondanks de toestemming van de overheid, de hygiëne maatregelen en de afstand gerespecteerd worden.

In België moeten we nog wachten tot deze namiddag voor mogelijk versoepelde maatregelen. Dan komt immers de Nationale Veiligheidsraad bij elkaar. Sommige media hadden het al over mogelijke openingen van winkels en ook wij brachten de mogelijke opening van tuincentra naar voren. Maar die lijst kan nog worden uitgebreid.