Als gevolg van de coronacrisis en de bijhorende verandering in het consumentengedrag, zet Sodexo de productie van zijn papieren ecocheques stop. Nog tot 31 augustus 2020 kunnen bedrijven de papieren variant bestellen, daarna is het definitief gedaan.

Binnenkort enkel nog elektronische ecocheques bij Sodexo. De uitgever van eco- en maaltijdcheques wil beter inspelen op de huidige behoeften van consumenten en daar heeft de papieren variant geen plaats meer in. “De 100% elektronische ecocheque is een beslissing die met zijn tijd meegaat”, verduidelijkt Sodexo. “De Covid-19-crisis heeft laten zien dat er een zeer duidelijke voorkeur van de consument bestaat voor betalingen met kaart, met name voor contactloos betalen. Niet in de laatste plaats om gezondheidsredenen, maar ook voor het snelle en veilige aspect van deze betaalmethode. Een elektronische versie komt daarnaast volledig overeen met één van de doelstellingen van de ecocheque: het aanmoedigen van milieuvriendelijk gedrag.” Ter info: dankzij de ecocheques verminderde de CO2-uitstoot van de consument in één jaar tijd met 230.000 ton. 

Concreet biedt Sodexo bedrijven de kans om zonder extra kosten over te stappen op de elektronische ecocheques, die beschikbaar zijn via de Sodexo Card. Ondernemingen die echter liever nog kiezen voor de papieren versie, kunnen er nog tot 31 augustus 2020 bestellen. Daarna stopt de papieren versie definitief. “Voor de consument spreekt het voor zich dat papieren ecocheques binnen de geldigheidsperiode nog steeds worden geaccepteerd”, aldus de uitgever van ecocheques.

De coronacrisis en de social distancing regels die daarbij horen, hebben volgens Sodexo de limieten van de papieren ecocheque blootgelegd. Veel werkgevers hadden door de crisis immers moeite met het ontvangen van papieren ecocheques op kantoor en het verdelen van de cheques onder hun thuiswerkende werknemers. Maar daar komt nu een einde aan, aangezien de elektronische ecocheques het administratieve beheer van bedrijven flink verbeteren. "Ook voor de handelaar is de elektronische ecocheque gemakkelijker. En de werknemers kunnen op hun beurt binnen de 24 uur profiteren van hun extralegale voordeel", besluit Sodexo.