De corona-crisis doet koppen rollen bij Schoenen Torfs. Het bedrijf ontslaat 24 medewerkers, waarvan 16 winkelmedewerkers en 8 mensen in het hoofdkantoor.

“Ik sluit niet uit dat er ontslagen zullen vallen bij ons”, zei Wouter Torfs vorig week donderdag in de webinar van Gondola (beluister de integrale podcast hier). Vandaag is bekend geraakt dat het bedrijf effectief 24 mensen ontslaat: 16 winkelmedewerkers en 8 mensen in het hoofdkantoor. De ontslagen komen er door de corona-crisis. Schoenen Torfs zag zich de voorbije weken genoodzaakt zijn winkels dicht te houden. De ontslagen gaan per onmiddellijk in. Doordat het om werknemers gaat die tijdelijk werkloos zijn, betaalt de staat een deel van de ontslagvergoeding. Hun tijdelijke werkloosheid loopt tot 30 juni, tot die datum betaalt de overheid het ontslag. De resterende opzegtermijn, na 30 juni, valt wel ten laste van Torfs.

De socialistische vakbond, die het nieuws bekend maakte, uit felle kritiek op de beslissing. Ze vindt het ongepast dat het bedrijf de ontslagkosten afwentelt op de overheid, op een moment dat die zoveel inspanningen doet. Wouter Torfs is ontstemd over de uithaal van de vakbond en zegt dat hij door de huidige omstandigheden niet om de ontslagen heen kan. Bart Leybaert van de socialistische vakbond zegt dat hij het dossier heeft overgemaakt aan de Groep van 10, het sociaal overlegplatform tussen werkgevers en werknemers. Als er daar geen oplossing komt, wil de vakbond naar de arbeidsrechtbank stappen. In totaal werken bij Torfs zo'n 700 mensen.

 

Gondola Retail Podcast

Luister naar onze exclusieve podcast met Wouter Torfs over hoe hij het voortbestaan van zijn bedrijf inschat in de komende weken en maanden.

Luister nu
Gondola Retail Podcast