Het Zweedse SCA wordt opgesplitst in twee beursgenoteerde bedrijven. Het bosbouw- en productenonderdeel zal blijven opereren als SCA, terwijl de hygiëne-tak wordt verzelfstandigd onder de naam Essity. 

De splitsing van SCA kreeg op de aandeelhoudersvergadering van 5 april groen licht. Daarmee wordt een nieuwe speler in de wereld van personal care en paper products opgericht: Essity.

De afgesplitste tak van SCA omvat de activiteiten van merken als Tena, Tempo en Libresse, Lotus. Daarnaast heeft Essity nog heel wat kleinere lokale merken in de portefeuille. Het bedrijf zal in totaal actief zijn in 150 landen. 

 

“Als gevolg van de splitsing, wordt Essity een leidende wereldspeler op het vlak van hygiëne en gezondheid als bedrijf dat personeel care- en tissue-producten ontwikkelt, produceert en verkoopt,” klinkt het in een persbericht.

Het onderdeel van SCA dat zich bezighoudt met bosbouw en bosproducten zal verdergaan onder de oude naam. Concreet zal SCA zich voortaan enkel nog focussen op bosbeheer en het verwerken van alle onderdelen van de boom: van houtproducten tot pulp, papier en hernieuwbare energie.

 

Daarmee keert het bedrijf terug naar zijn roots. Bij de oprichting in 1929 was SCA namelijk een bedrijf voor bosproducten. Met de jaren breidde de groep zijn activiteiten uit naar verzorgingsproducten en papieren zakdoekjes en tissues. Die werden gaandeweg de grootste business van SCA. In 2016 stonden de personal care- en tissue-activiteiten in voor 86% van de omzet van de Zweedse groep.

 

De synergieën tussen beide bedrijfstakken werden echter steeds kleiner, waardoor SCA nu voor een splitsing kiest. De operatie moet voor het einde van het jaar afgerond zijn. Aandeelhouders zullen aandelen van zowel SCA als Essity ontvangen.