Ringworst met sjalot, pastei uit de Gaume, nootham … het zijn maar enkele van de veertig verschillende producten van Salaisons Blaise uit Florenville, in de provincie Luxemburg. Ze zijn vooral te koop in de supermarkt. En het bedrijf bestaat al meer dan honderd jaar!

Van aan de Belgische kust is het bijna vier uur rijden! Het valt dan ook niet te verwonderen dat Salaisons Blaise, een familiebedrijf uit Florenville in de provincie Luxemburg, een van de best bewaarde gastronomische geheimen van België is. In een kleine productie-eenheid maken een twintigtal arbeiders een aantal bereidingen voor worst en paté, overgedragen van de ene generatie op de andere. Stéphanie Fontenoy, die vandaag aan het hoofd staat van het bedrijf, is de kleindochter van oprichter Maurice Blaise. “Mijn grootvader startte zijn bedrijf in 1910. Aanvankelijk was het een eenvoudige slagerij en vleeswarenzaak, die trouwens nog altijd bestaat op de Place Albert, in het centrum van Florenville. In 1949 nam mijn vader, Georges Blaise, de zaak over."