De Deense biergigant Carlsberg rapporteerde een verlies van bijna 5,5 miljard euro in 2023 na de overname van zijn Russische activiteiten door de Russische staat. De omzet van de brouwer steeg echter met 5%, voornamelijk dankzij prijsverhogingen.

De "deconsolidatie van de Russische activiteiten” van Carlsberg heeft geleid tot een verlies van 40,77 miljard Deense kronen in 2023 of ongeveer 5,47 miljard euro, zo blijkt uit de resultaten die het bedrijf woensdag bekendmaakte. Afgelopen zomer nam de Russische staat de controle over van Baltika, de Russische dochteronderneming van de Deense brouwer. Dit werd door de CEO van de groep, Jacob Aarup-Andersen, omschreven als "diefstal". Het Kremlin weerlegde deze beschuldigingen en noemde ze "anti-Russisch" en "ongegrond". In 2022 had de afschrijving van de Russische activiteiten al geleid tot een nettoverlies van 1,06 miljard kronen (140 miljoen euro).

“Inflatiedruk neemt af”

De problemen van Carlsberg lijken zich echter te beperken tot Rusland. Vorig jaar zag Carlsberg zijn omzet namelijk met 5% stijgen tot 73,585 miljard kronen (9,83 miljard euro). Prijsverhogingen compenseerden een lichte daling van 0,5% in bierverkoopvolumes. "Hoewel de macro-economische omgeving en de invloed op het consumentengedrag onzeker blijven, neemt de inflatiedruk af. Daardoor verwachten we een gematigdere stijging van onze totale kosten dan in voorgaande jaren. We zijn van plan de stijging van de totale kosten per hectoliter in absolute termen te compenseren door een stijging van de opbrengsten per hectoliter en een voortdurende strenge kostenbeheersing", aldus Carlsberg, dat voor 2024 een autonome groei van het bedrijfsresultaat verwacht tussen 1% en 5%.