In een open brief roepen 25 Belgische retailers de consument op om online op Belgische sites aankopen te doen. Onder hen schoenen Torfs, Standaard Boekhandel, FNAC en JBC.

Het zijn bijzonder zware tijden voor non-foodretailers nu de regering beslist heeft om niet levensnoodzakelijke winkels te sluiten. De financiële impact is enorm groot, maar om die zoveel mogelijk in te perken, roepen 25 Belgische retailers hun landgenoten op om hun online aankopen op Belgische sites te doen. “Ondanks de verliezen die we lijden, blijven we de Belgische consumenten onze diensten aanbieden. Onze online winkels blijven de komende weken open en, zoals u mag verwachten, doen we er alles aan om zo goed mogelijk aan de vraag te beantwoorden. In een periode die gedomineerd wordt door onzekerheid en angst om ziek te worden, willen we onze medewerkers bedanken die in moeilijke omstandigheden blijven werken. (…) Het zijn tijden van onzekerheid en tijdelijke werkloosheid voor tienduizenden, zelfs honderdduizenden van hen.” 

De brief richt zich ook rechtstreeks tot de Belgische consument. “Als sector zoeken we uw steun. Nu u overstapt naar online bestellingen, denk dan in de eerste plaats aan uw lokale handelaar, of het nu gaat om een zelfstandige ondernemer of een nationale speler. U kan gelijkaardige producten vinden op buitenlandse sites, dat is waar, maar eens de crisis voorbij is verwelkomen we u graag opnieuw in onze winkels. In afwachting daarvan vragen we u coherent te zijn en ook online lokaal te kopen. (…) Koop op Belgische sites en ondersteun de lokale economie. Niet omdat het gemakkelijk is, maar omdat het goed doet.”

De lijst van Belgische bedrijven die de brief ondertekenden:

A.S. Adventure, Beka, Bel&Bo, Brantano, Bristol, caroline biss,CKS, colora, Damart Belux, Di & Planet Parfum, Fnac, Vanden Borre,Fred & Ginger, Fun, JBC, Jules Destrooper, Lattoflex, LolaLiza, maxitoys, Mayerline, Sleeplife, Standaard Boekhandel & Club, Steylaerts Badkamers, Torfs, Veritas, ZEB & The Fashion Store