De Oostenrijkse zakenman René Benko, oprichter van de vastgoed- en retailgroep Signa, heeft een insolventieprocedure tegen zichzelf aangevraagd bij de arrondissementsrechtbank van Innsbruck. Die zal binnenkort beslissen over de aanvraag.

Vastgoed- en retailmagnaat René Benko heeft een insolventieprocedure tegen zichzelf aangevraagd bij de arrondissementsrechtbank in Innsbruck, zo bevestigt een woordvoerster van de rechtbank. Volgens De Tijd, die erop wijst dat het niet gaat om een persoonlijke insolventieprocedure maar om insolventie als privé-ondernemer, komt de stap volgens het Belgische ondernemingsrecht overeen met een gerechtelijke reorganisatie. Dankzij dit initiatief zou René Benko zijn belangen beter kunnen beschermen, aangezien de Oostenrijkse staat onlangs een insolventieprocedure tegen hem had geopend.

René Benko was de meerderheidsaandeelhouder van de vastgoed- en retailholding Signa, die zich in een zeer moeilijke positie bevond door hoge schulden, stijgende intresttarieven en stijgende bouw- en energiekosten. Tot de portefeuille van de groep behoorde de Duitse warenhuisketen Galeria Karstadt Kaufhof, die in België bekend staat als de moedermaatschappij van de Inno-winkels. Galeria Karstadt Kaufhof zag zich begin januari genoodzaakt bescherming aan te vragen tegen haar schuldeisers na het faillissement van de Oostenrijkse holding, een procedure die haar in staat zou moeten stellen nieuwe investeerders te vinden. Het verkoopproces van Inno, dat in oktober vorig jaar begon, loopt nog steeds parallel met al deze zaken.