In het kader van de begrotingscontrole heeft de federale regering beslist om nachtwerk mogelijk te maken voor de e-commercesector in ons land. Nog voor de zomer wil Minister van Digitale Agenda Alexander De Croo (Open Vld) een wetswijziging.

In België zijn e-commercebedrijven verplicht om het werk om 20u neer te leggen. Orders die later binnenkomen worden dus pas de volgende dag verwerkt. In onze buurlanden bestaat die regel niet, waardoor buitenlandse webshops sneller kunnen leveren en zo omzet afsnoepen van de Belgische online winkels. “Momenteel worden goederen sneller geleverd vanuit Amsterdam dan vanuit Kortrijk. Werk tussen 20.00 en 6.00 uur is hier immers nachtarbeid, wat snelle leveringen onmogelijk maakt en nefast is voor de Belgische e-commerce”, zegt Dominique Michel van Comeos.

Comeos wees in januari al op dit concurrentienadeel: de handelsfederatie becijferde dat België hierdoor 2,4 miljard euro en 8.302 jobs misliep in 2014. De sectororganisatie riep de federale regering toen ook op om nachtwerk in de e-commerce toe te laten. Een oproep die nu gehoor krijgt. “We zijn blij dat onze waarschuwingen gehoord werden en dat de regering alvast één van onze handicaps aanpakt. We hopen dat zij snel werk maakt van de uitvoering van deze maatregel in nauw overleg met de sector, zodat het voor handelaars mogelijk wordt om hun e-commerce activiteiten in België te ontplooien en competitief te zijn met het buitenland”, reageert Michel.