De regering De Croo wil het aantal cash betalingen in ons land drastisch laten dalen. In alle winkels moet het mogelijk zijn elektronisch te betalen, via een app of via een bankkaart.

Door de COVID-19-crisis is cashloos betalen aan een stevige opmars bezig. De regering De Croo wil die evolutie een extra duw in de rug geven: in het regeerakkoord staat vermeld dat het aantal cash betalingen in ons land drastisch naar beneden zal gebracht worden“De regering stelt zichzelf als doel om elektronisch te betalen fors uit te breiden”, aldus de tekst in het regeerakkoord. “De consument moet steeds de mogelijkheid krijgen om cashloos te betalen. De plafonds voor contactloos betalen worden verder opgetrokken. In dat kader zullen de ondernemersorganisaties, de organisaties voor consumentenbescherming en de banken worden geconsulteerd. Het is niet de bedoeling om betalingen met cash geld volledig af te schaffen, maar de regering wenst het aantal transacties dat cash betaald wordt, wel drastisch terug te brengen tegen het einde van de legislatuur.”

Vooral kleinere winkels en nachtwinkels bieden op dit moment nog niet altijd de mogelijkheid aan om elektronisch te betalen. Minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V) wil nu gesprekken aanknopen met ondernemersorganisaties, consumentenorganisatie Test-Aankoop en banken. Om elektronisch betalen te stimuleren, wil de regering ook de maximumbedragen voor contactloos betalen met de bankkaart verder optrekken.Die limieten werden al verhoogd wegens de coronacrisis. Sinds 2018 mag een handelaar geen extra kosten meer aanrekenen voor elektronische betalingen. Wel kunnen handelaars nog een minimaal aankoopbedrag hanteren voor die betalingen.