Morgen opent pop-up store Unik zijn deuren in hartje Mortsel. De winkel pakt uit met ludieke praktische hulpmiddelen voor ouderen en hulpbehoevenden en hoopt zo om het stigma rond onaantrekkelijke hulpmiddelen te doorbreken. 

Een handige slazwierder waar je geen kracht voor nodig hebt, veters die je met één hand kan knopen, een dekbed met een rits zodat je de lakens gemakkelijk ververst,… Het is eens iets anders dan de traditionele producten die je in de winkel vindt. De pop-up store Unik van Yannic Verlinden die morgen zijn deuren opent in hartje Mortsel, heeft dan ook een heel speciaal doel: het stigma rond hulpmiddelen voor ouderen en hulpbehoevende doorbreken. Die zijn volgens Yannic Verlinden vaak nog te onaantrekkelijk, waardoor klanten het gevoel krijgen dat ze in een hokje worden geduwd en ze de aankoop ervan zo lang mogelijk uitstellen. “Wat me blijft storen, is het feit dat hulpmiddelen er heel vaak onaantrekkelijk uitzien", verklaart Yannic Verlinden. "In de zorgsector worden de zaken functioneel ontworpen, maar als gebruiker wil je graag toch net iets meer. Ik denk bijvoorbeeld aan een leuke kleur voor je rolstoel, een vrolijk patroon, iets dat je kan afwisselen zodat je niet steeds met hetzelfde rondloopt. Ik draag zelf graag ook eens een andere handtas, of een nieuwe trui. Waarom zouden we dit anderen ontzeggen?”

Verlinden, die de inspiratie voor haar pop-up haalde bij haar zus die zelf mindervalide is, besloot dan ook om het heft zelf in handen te nemen. "Ik ben op zoek gegaan naar producenten die wel rekening houden met beide werelden. En zo kwam ik uiteindelijk tot Unik. Wij brengen we een gamma van producten die heel eenvoudig zijn in gebruik, en die eruitzien alsof ze recht uit een boekje komen lopen. Gedaan dus met producten die er stigmatiserend of ziek uitzien!”

In de pop-up store die gelegen is in de Statielei in Mortsel, kunnen klanten onder meer terecht voor hippe anti-slipsokken, trillingskussens voor slechthorenden, onbreekbaar servies met anti-sliprand, een zeepdispenser die je met één hand kan bedienen enzovoort. Bovendien zal de winkel nog tot en met zaterdag 22 december open zijn en dat telkens van woensdag tot zaterdag. 

Toch reikt de ambitie van Yannic Verlinden verder: “Vanaf januari komt er een permanente webshop waar je alle producten kan bestellen. We voorzien reviews zodat je weet wat de voor- en nadelen zijn van elk product. We gaan zelfs zo ver dat we vermelden hoe een product is verpakt en of je het eenvoudig open krijgt. Ik blijf ook zoeken naar producten die we kunnen opnemen in het gamma. Hoe meer we kunnen aanbieden, hoe sterker ons verhaal. Maar uiteraard wel steeds onder dezelfde voorwaarden: het moet functioneel zijn én er goed uitzien.”