Twee gekende bedrijven van onderhouds- en reinigingsproducten verkassen van eigenaar: het Nederlandse HG komt in Belgische handen, het Belgische Vifff (en het Wilrijkse Enteco) worden dan weer overgenomen door het Franse Brunel dat met de merken Starwax en Soluvert één van HG's belangrijkste concurrenten in de DIY markt is, zo konden we vernemen via De Tijd.

HG in Belgische handen.

Het oorspronkelijk Zweedse merk, toen nog van zwembadreinigers, werd midden de jaren 70 overgenomen door het Nederlandse Van Altena BV. Later werd het HG International BV, dat tot voor de overname in handen was van het investeringsfonds Gilde Buyout. HG International heeft ook in ons land een vestiging (HG Belgium bvba in Sint-Martens-Latem). De Belgische investeringsmaatschappij Cobepa haalt HG International binnen voor een bedrag tussen de 200 en 250 miljoen euro.

Enteco overgenomen door het Franse Brunel.

Enteco uit Wilrijk is in hoofdzaak een verdeler van onderhoudsproducten, met als meest gekende merken Starwax en Soluvert. Het is de producent van deze merken die het familiale bedrijf overneemt. Luidens De Tijd was er geen interne opvolging voor het bedrijf van de familie Van Hentenrijk. Enteco had enkele eigen producten waaronder de schoorsteenreinigingsblokken Vifff.

Brunel is in Frankrijk marktleider in onderhoudsproducten voor woningen. Het bedrijf was tot 2016 nog deels in handen van de Gimv.

Markt in volle beweging.

De markt van onderhoudsproducten voor privaat gebruik is zeer complex en versnipperd. Het is niet verwonderlijk dat ook hier schaalvergroting ontstaat en consolidatie wordt ingezet. We hebben gegarandeerd nog niet de laatste overname in dit segment gezien.