Bij Ab InBev in Leuven is er maandag een nieuwe staking uitgebroken. De jongste weken is er al verschillende keren sociale onrust geweest bij de biergigant. 

Bij AB InBev in Leuven kan er niet meer geladen of gelost worden. De toegang tot het terrein is geblokkeerd. De staking komt er nadat ook de voorbije maand ook al woelig verliep door vakbondsacties. De vakbonden vragen dat de lonen correct betaald worden – iets waar het bedrijf volgens de bonden al jaren niet in slaagt – en er jobzekerheid gegarandeerd wordt. De onderhandelingen over het sectorakkoord verlopen bijzonder stroef. 

De directie zelf liet in november al weten dat de onderhandelingen eigenlijk nog maar net zijn opgestart. "En zoals in elke onderhandeling zijn er steeds meerdere zijden van een verhaal. AB InBev hecht het grootste belang aan een gezond en constructief sociaal klimaat. Als werkgever willen wij het sociaal overleg daarom alle kansen geven en zullen we geen bijkomende toelichting geven in de pers. De onderhandelingen zullen gevoerd worden aan de tafel."

Update (3 december)

De staking bij AB InBev gaat zijn volgende dag in. Bovendien wordt de actie ook uitgebreid naar de fabrieken in Hoegaarden en Jupille waar vakbondsleden de poorten van de brouwerijen blijven blokkeren. Vrachtwagens kunnen de brouwerijen niet in- of uitrijden.