Ook Primark heeft beslist om een mega-distributiecentrum in Nederland te vestigen. De Ierse kledingketen wil van daaruit de Benelux en Noord-Frankrijk bedienen. De lijst van internationale merken die hun logistiek vanuit Nederland organiseren, wordt steeds langer. België verliest stilaan zijn titel van ‘logistieke hotspot’.

Niet alleen e-tailers kiezen steeds vaker voor Nederland als vestigingsplaats. Ook in de modesector wordt steeds meer voor dat land gekozen voor de Benelux-belevering (of zelfs van de Europese distributie). Zo hebben Michael Kors, Tommy Hilfiger en Calvin Klein eerder dit jaar beslist om hun logistiek in Venlo te vestigen.

In België is Nike wel onlangs gestart met een zeer forse uitbreiding van zijn Europees Distributiecentrum (EDC) in Laakdal en Ham, maar de jongste jaren waren er zo goed als geen nieuwe logistieke centra van kledingmerken.

Primark

Nu is Primark met de bouw begonnen van een groot distributiecentrum op de zone Borchwerf II in Roosendaal, vlakbij de A17 Rotterdam/Antwerpen. De komst van het kledingbedrijf zou op termijn 400 arbeidsplaatsen opleveren.

Het distributiecentrum komt op een terrein van 16 hectare. Het gebouw zelf wordt 80.000 m² groot, waarvan 56.000 m² in een eerste fase. Het wordt met meer dan 1 miljoen kubieke meter stockage- en distributieruimte een van de grootste DC’s voor modeartikelen van Europa. Het wordt in de loop van 2016 in gebruik genomen.

Aan het Primark-project is er toch een Belgisch tintje: de ontwikkelaar is het Belgisch-Britse Logistics Capital Partners, een vrij jong bedrijf met zetels in Leuven en Londen, dat gespecialiseerd is in projectontwikkeling en ‘asset management’ van zeer grote logistieke projecten en internationale distributie. 

Benelux

Primark, gespecialiseerd in trendy kleding aan spotgoedkope prijzen, is razendsnel aan het groeien. In Europa telt de keten, die pas in 2008 de oversteek naar het vasteland deed, inmiddels ca. 300 winkels in negen landen.

In Nederland is Primark sinds 2008 actief, met inmiddels 12 vestigingen. De keten streeft naar circa 25 locaties in dat land. In België zijn er vier winkels (Luik, Brussel, Hasselt en Gent), maar op termijn zouden er ook in Antwerpen en Genk komen. 

De logistiek voor de Benelux wordt nu verzorgd vanuit Mönchenglabach in Duitsland. Eind 2012 opende DHL Supply Chain hiervoor een magazijn van 40.000 m² voor de logistiek van Primark in Duitsland, Nederland, Belgïë en Oostenrijk. Toen het openging, bediende het distributiecentrum 14 winkels. Dat aantal is inmiddels dus fors gegroeid. Door de expansie van de modeketen dreigt het Duitse distributiecentrum te klein te worden. Het is nog niet geweten of het DC in Roosendaal eveneens door de Duitse logistiekgroep zal worden beheerd.