Het distributiecentrum van Delhaize in Ninove wordt sinds maandagavond getroffen door stakingsacties. Dinsdag ging slechts de helft van de ochtendploeg aan het werk, aldus de retailer. De winkelier verwacht echter niet dat de staking gevolgen zal hebben voor de bevoorrading van zijn winkels.

De stakingsactie werd maandagavond gelanceerd door arbeiders in het distributiecentrum van Delhaize in Ninove. Het kwam als een (halve) verrassing, aangezien het gemeenschappelijke vakbondsfront voor de voedingssector vorige week had opgeroepen tot stakingsacties, maar alleen op 15 en 22 november. De actie van gisteravond gooide het aangekondigde programma dan ook enigszins overhoop. "We hebben gemerkt dat werkgevers altijd anticiperen op aangekondigde stakingen door meer dan normaal te leveren aan supermarkten om de overlast te beperken," legde Steve Rosseel (ACV/CSC) uit aan La Libre. De acties gingen ook dinsdag door, met slechts de helft van de ochtendploeg die aan het werk ging, vertelde Delhaize-woordvoerder Roel Dekelver aan Belga. Hij verwacht echter niet dat de staking gevolgen zal hebben voor de winkels van de keten. "Vrachtwagens kunnen komen en gaan en mensen die willen werken, mogen naar binnen. Roel Dekelever wijst er ook op dat het distributiecentrum in Ninove kleiner is dan dat in Zellik en geen verse producten levert.

Meervoudige sociale spanningen

Deze laatste stakingsactie komt op een moment dat het sociale klimaat in de voedingsdistributie de laatste weken gespannener is geworden. Het Gemeenschappelijk Front van Vakbonden in de Voedingsmiddelenindustrie vindt de koopkrachtbonus die de werkgevers momenteel voorstellen als onderdeel van de sectorale onderhandelingen "onvoldoende". Naar verluidt hebben de werkgevers een bonus van minder dan 150 euro voor tweederde van de werknemers op tafel gelegd, terwijl de vakbonden een bonus van 250 euro netto voor iedereen eisen. Een nieuwe onderhandelingsronde tussen vakbonden en werkgevers staat gepland voor donderdag. Ondertussen wordt verwacht dat verdere stakingsacties morgen/woensdag de distributiecentra van de grote supermarktketens zullen ontwrichten, aangezien de oproep tot actie van de vakbonden afgelopen woensdag goed werd ontvangen, vooral bij Aldi, Delhaize en Colruyt. Bij Colruyt werd op 10 november al actie gevoerd, waarbij arbeiders wegblokkades oprichtten rond de distributiecentra in Ghislenghien, Ollignies en Dassenveld (Halle). Het merk Lion van zijn kant wordt al sinds het voorjaar geconfronteerd met hevige vakbondsacties en de aankondiging van zijn plan om al zijn geïntegreerde winkels te franchisen, wat al meerdere keren heeft geleid tot de blokkering van zijn distributiecentrum in Zellik.