Newpharma blijft in groeimodus: na een stijging met 40% tot 80 miljoen vorig jaar, wordt dit jaar de kaap  van de 100 miljoen zeker gerond word. De Belgische online apotheek (voor 65% in handen van Colruyt en diens holding Korys) mikt op een verdubbeling van de omzet in drie jaar, onder meer door uit te breiden naar Zuid-Europa.

Newpharma, elf jaar geleden opgericht door Jerôme Gobbesso en Mike Vandenhooft, is nu actief in België Nederland, Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland en Frankrijk. Ons land is goed voor ongeveer de helft van de omzet. De online apotheekmarkt van parafarmaceutische producten en voorschriftvrije geneesmiddelen wordt er op 120 miljoen euro wordt geschat. Dat is 6 à 7 procent van de totale apothekersomzet in ons land. 

CEO Jerôme Gobbesso zegt in een interview met De Tijd dat om de groei verder te zetten, hij  aan expansie richting Zuid-Europa denkt, met name in Italië en Spanje. “Dat zijn twee grote landen waar de online markt nog aan het ontwaken is en nog geen 1% bezet. Daar is nog geen dominante speler. Daar is dus potentieel voor ons. We bekijken nog hoe we de zaken daar gaan aanpakken”, zegt hij.

Volgens hem moet het mogelijk zijn om de omzet binnen de drie jaar te verdubbelen, iets wat Newpharma de voorbije jaren heeft gedaan. 

Logistiek vanuit Luik

De online apotheek werkt vanuit Luik, waar ze werd opgericht. Daar wordt ook de logistiek verzorgd, waarvoor het bedrijf eerder dit jaar tweede werd in de strijd om het ‘Logistics Project of the Year’ van Transportmedia. Dagelijks worden vanuit Luik duizenden pakjes verstuurd. Aan De Tijd zegt Gobbesso dat hij in België wil blijven. “Ik wil bewijzen dat we vanuit België succesvol kunnen zijn”, zegt hij. Volgens hem zou de logistiek vanuit Nederland organiseren niet beter zijn. “De vakbonden hebben zich flexibel opgesteld. We hebben in 2015 een akkoord bereikt en werken nu elke dag - behalve op Kerstmis en Nieuwjaar - tot middernacht”.

Newpharma telt 200 werknemers. De komende twee jaar verwacht Gobbesso nog 100 extra mensen aan te werven. Niet alleen voor de logistiek, maar ook voor apothekers, data-analisten en digital marketeers.

Synergie met Colruyt

Wel blijft hij vaag over mogelijke synergiën tussen Newpharma en Colruyt, en over de mogelijke opening van fysieke winkels. “Het is een heel andere wereld, maar we denken er over na’, zegt hij laconiek. Begin dit jaar verklaarde Vandenhoofdt  aan Trends-Tendances dat er een pilot zou komen in een of twee winkels. "We weten nog niet of het zal gaan om aparte fysieke winkels naast een Colruyt-vestigingen of om een Newpharma-corner in de winkel”, zei hij toen.