Ondanks de onzekerheden door de inflatie en geopolitieke spanningen heeft Decathlon een mooie economische prestatie neergezet tijdens 2023.  Daardoor heeft de retailer "een solide basis gelegd voor zijn toekomst", aldus het bedrijf.

De Franse sportketen Decathlon bleef groeien in 2023, met een omzetstijging van 4,4% ten opzichte van 2022 (tegen constante wisselkoersen). Dat blijkt uit een persbericht dat donderdag werd vrijgegeven. "Rekening houdend met ongunstige wisselkoersen en de impact van de beëindiging van de commerciële activiteiten van Decathlon in Rusland, stegen de inkomsten met 1,15% tot 15,6 miljard euro”, aldus de Franse groep, waarvan de nettowinst uitkwam op 931 miljoen euro. Op 31 december vorig jaar had de sportwinkelketen 1.749 vestigingen in 78 gebieden en iets meer dan 100.000 mensen in dienst.

"In 2023 opereerden bedrijven over de hele wereld in ongekende omstandigheden. Bij Decathlon hebben we ervoor gekozen om dit moment te gebruiken om te handelen en onszelf te transformeren", aldus Barbara Martin Coppola, CEO van het bedrijf. "We hebben veel fundamenten gelegd voor onze toekomst en goede resultaten behaald die de betrokkenheid en inzet van ons teams illustreren. Ik ben vooral trots op de aanzienlijke vermindering van onze CO2-uitstoot, terwijl we tegelijk onze omzetgroei behouden.”

Imago verbeteren

Vorige maand onthulde Decathlon een veelomvattend strategisch plan dat een grondige herziening van het eigen merkenportfolio en de uitrol van een nieuw logo omvat. De ambitieuze wereldwijde strategie moet ook helpen om het imago van degGroep te verbeteren, mede dankzij een nieuwe slogan: "Move People Through the Wonders of Sport". "In 2024, met onze nieuwe ambitie en de lancering van ons merk, hebben we Decathlon op een stevig traject gezet om gelukkigere en gezondere samenlevingen op te bouwen door de voordelen van sport”, vervolgt Barbara Martin Coppola.

In België is het imago van het merk de afgelopen maanden echter beschadigd door het sluimerende conflict tussen het management en de vakbonden. Begin maart voerden de vakbonden opnieuw actie in het depot in Willebroek om er bij Decathlon op aan te dringen "de sociale dialoog te respecteren", hoewel er geen staking werd uitgeroepen. De spanningen manifesteren zich ook op juridisch vlak, met de CNE/ACV en de SETCa/BBTK die in december een strafklacht indienden bij het arbeidsauditoraat van Mechelen wegens gebrek aan sociale dialoog.