Colruyt zet volgende week een punt achter de renovatie van 76 winkels van Okay, van de in totaal 136 die er zijn in ons land. Het gebruikt daarbij een verf die de CO2-uitstoot van auto's opneemt en de lucht zuivert.

"We voerden de renovatie uit om van freongas over te schakelen naar propaangas voor onze koude ruimtes", zegt Ivo Zandweghe, verantwoordelijk voor duurzame infrastructuur bij Colruyt Group. "We hebben van de gelegenheid gebruik gemaakt om de warmte die de koelkasten produceren te recupereren om de winkels te verwarmen, warmtepompen te voorzien en de gevels te schilderen met Photosan, een verf die de lucht zuivert." De verf werd ontwikkeld door de Vlaamse onderneming Sto en vangt de uitstoot van wegverkeer op dat langs de winkel passeert. 

10.000 m2 kunnen 1.000.000 km van Dieselwagen opvangen 

Onder het effect van licht wordt de zuurstof in de lucht geactiveerde door een photocatalisator en de stikstof wordt afgebroken in nitraten. Eens het regent, worden de nitraatdeeltjes weggespoeld en meegenomen in de afvoer. "Die deeltjes zijn niet schadelijk voor het milieu", zegt Alexander Rickert, productmanager van Sto. Op die manier is er in totaal 10.000 vierkante meter van de gevels van OKay opnieuw geschilderd. "Daarmee kunnen niet minder dan 1 miljoen kilometer van een moderne Euro 6 dieselmotor opgevangen worden", aldus Alexander Rickert. Sto is niet het eerste bedrijf dat dit soort verf commercialiseert. Het is wel nieuw op de Belgische markt. Colruyt Group zal de verf ook gebruiken bij winkels van Bio-Planet. Voor Colruyt Laagste Prijzen zijn er nog geen plannen.