De Deense woonwinkelketen Jysk, die vaak als een tegenhanger van het Zweedse Ikea wordt gezien, opent deze week zijn eerste Belgische winkels in Genk en Schoten. De winkelketen wil zo snel mogelijk 50 vestigingen in ons land openen, en ziet zelfs ruimte voor 80 Belgische winkels. Dat zegt country manager Frank Christant in Het Nieuwsblad.

De komst van Jysk naar België werd al enkele maanden geleden bevestigd. Deze week is het zover en openen de eerste winkels in Genk en Schoten de deuren. Daarna volgen nog ­vestigingen in Lanaken (mei) en Olen (september).

De keten wordt door zijn scherpe prijzen en Scandinavisch design vaak vergeleken met het Zweedse Ikea. “Maar anders dan Ikea opteren wij voor méér en kleinere winkels, dichter bij de consument,” zegt Frank Christant, topman van Jysk in Nederland en nu ook België in het Nieuwsblad.

Jysk heeft grote ambities in België. De winkelketen wil per jaar 8 tot 10 winkels openen, eerst in Vlaanderen en daarna ook in Wallonië. “We willen zo snel mogelijk een 50-tal vestigingen in België”, zegt Christant in Het Nieuwsblad.

De winkelketen mikt in eerste instantie op steden en regio’s met zo’n 30.000 consumenten. In een later stadium zal Jysk mogelijk ook uitbreiden naar kleinere steden van 20.000 inwoners. “Als dat het geval is, dan zien we zelfs ruimte voor een tachtigtal vestigingen in België,” klinkt het.

Jysk heeft volgens zijn website meer dan 2.400 winkels in 47 landen en boekte vorig jaar een recordomzet van 3,12 miljard euro.