Onder de nieuwe btw-regels die de Europese Commissie vorige week aankondigde, dreigt het bestellen van goedkope e-commerce producten buiten de EU duurder te worden. Een van de voorgestelde maatregelen is het afschaffen van de vrijstelling van btw die vandaag geldt voor bestellingen onder de 22 euro. Dit zou vooral producten uit China treffen.

Zoals eerder gemeld kondigde de Europese Commissie eind vorige week aan dat ze de btw-regels wil aanpassen om de cross-border e-commerce in Europa te stimuleren. In dat pakket voorstellen zijn er ook maatregelen om de btw-fraude van buiten de EU te bestrijden. Er wordt immers vaak misbruikt gemaakt van de vrijstelling van btw die geldt voor de invoer in de EU van kleine zendingen met een waarde van minder dan 22 euro.

 

150 miljoen per jaar

Volgens de Commissie worden er jaarlijks in de EU ongeveer 150 miljoen pakjes zonder btw ingevoerd. “Het systeem is dan ook gevoelig voor fraude en misbruik op grote schaal, waardoor het speelveld voor EU-bedrijven sterk wordt scheefgetrokken”, stelt ze. Enerzijds worden EU-bedrijven sterk benadeeld omdat zij, in tegenstelling tot hun niet-EU- concurrenten, btw moeten aanrekenen vanaf de eerste verkochte eurocent. Anderzijds worden importgoederen van hoge waarde zoals smartphones en tablets steevast ondergewaardeerd of in de invoerdocumenten fout beschreven om van de btw-vrijstelling te kunnen profiteren.

De Commissie stelt dan ook voor om deze vrijstelling te schrappen. Een definitieve beslissing hieromtrent hangt van het Europees Parlement en van de Europese Raad van ministers voor Handel. Maar als ze wordt doorgevoerd, dan zal vooral de invoer van e-commerce producten vanuit China getroffen worden.

Voordelen van de one-stop-shop

De bona fide webhandelaars van buiten de EU zullen echter ter compensatie kunnen genieten van de voordelen van de aangekondigde ‘btw one-stop- shop’. Zij zullen zich kunnen laten registreren via een Europese tussenpersoon. Dat zal een marktplaats kunnen zijn, of een pakjesdienst, een postbedrijf, een douaneagent en dergelijke. Zij zullen de btw-gerelateerde zaken afhandelen. Omdat deze bedrijven veel ervaring hebben met douane- en btw-zaken, zullen ze ook gemakkelijk de procedures kunnen afhandelen voor die producten met een lage waarde.

Webhandelaars van buiten de EU die in de one-stop- shop geregistreerd zijn, zullen tevens genieten van vereenvoudigde douaneprocedures. Zendingen met een waarde tot 150 euro zullen niet langer worden tegengehouden bij de douane voor btw-inklaring. De inning van de btw voor deze goederen zal apart gebeuren, op basis van zelfbeoordeling (self assesment). Hierdoor zal de inklaring niet meer per transactie gebeuren, maar volgens de totale omzet.

Volgens de Europese Commissie zullen de bestellingen van goederen met een lage waarde door de afschaffing van de vrijstelling niet noodzakelijk duurder worden. De meerprijs en de kost van de douaneprocedures zal grotendeels gecompenseerd worden door de efficiëntere invoerformaliteiten en de betere levertermijnen, zegt ze.