Het is niet zeker dat de winkels op 11 mei zullen opengaan. Alles hangt af van hoe de besmettings- en sterftecijfers evolueren, benadrukt premier Sophie Wilmès. 

Het was een opluchting voor de retailsector, weten dat er op 11 mei opnieuw kon geopend worden. Maar nu blijkt dat de datum helemaal niet zo zeker is als vrijdagavond op de persconferentie werd meegedeeld. Zowel Erika Vlieghe, voorzitter van de expertengroep die de exit voorbereidt, als viroloog en evenens lid van de expertengroep Marc Van Ranst vinden 11 mei vroeg voor de opening van alle winkels. Sophie Wilmès sluit zich daar bij aan:  ‘Er is absoluut geen zekerheid dat de winkels op 11 mei opengaan. Alles wat we beslist hebben is voorwaardelijk. Dat is de hele filosofie van de aanpak. Alles hangt af van de verdere verspreiding van het virus.’

Viroloog Marc Van Ranst zei gisterenavond nog in het VTM-nieuws dat de winkels niet kunnen openen op 11 mei als het aantal nieuwe ziekenhuisopnames niet daalt tot beneden de 100. Vandaag zitten we nog altijd rond de 200 nieuwe opnames. Ook Erika Vlieghe, de voorzitter van de expertengroep die de exit voorbereidt, vindt 11 mei vroeg, zei ze in De Zevende Dag op VRT. Voor winkeliers blijft het dus afwachten wanneer ze hun winkel opnieuw kunnen openen. Duidelijkheid daarover komt er maar pas dagen voor de geplande heropening op 11 mei.