De Nederlandse ondernemer Marcel Boekhoorn staat op het punt om de winkelketen Hema over te nemen via zijn investeringsmaatschappij Ramphastos Investments. Concrete details over de overname worden niet bekend gemaakt.

“Samen met haar nieuwe eigenaar wil Hema zich volledig richten op investeringen in de thuismarkt, online groei, internationale expansie en het verbeteren van de winstgevendheid”, klinkt het in een officiële verklaring. Tegelijkertijd werden er  nieuwe afspraken gemaak met de Vereniging van Aangesloten Bedrijven (VAB), de franchisenemers van Hema, waaronder over e-commerce. 

Investeringen in België

“De komst van Ramphastos als nieuwe eigenaar stelt Hema in staat nog sterker invulling te geven aan haar groeiambities. Zo zal er meer worden geïnvesteerd in de kernmarkten Nederland en België, e-commerce en de internationale expansie in Europa en daarbuiten. Hema werkt in toenemende mate met internationale partners, zoals Apparel Group in het Midden-Oosten. Hierdoor verandert Hema van een winkelketen met eigen winkels naar een internationaal merk. Hema wil zich de komende jaren hierin verder ontwikkelen. De keten kijkt daarom ook naar mogelijkheden om het aantal internationale partners uit te breiden met als doel om de expansie te versnellen”, zo klinkt het.

 

Sterke visie

“Ik ben erg verheugd met de komst van Ramphastos als nieuwe eigenaar van Hema. Dit is het beste scenario voor Hema, onze klanten, medewerkers en franchisenemers. Marcel Boekhoorn en zijn team hebben in de afgelopen jaren laten zien dat zij betrokken zijn bij hun deelnemingen, ondernemerschap stimuleren en een sterke investeringsvisie hebben. Daarnaast wil ik onze franchisenemers bedanken voor hun inzet om tot nieuwe toekomstbestendige afspraken te komen. Dat maakt de weg vrij om samen met onze nieuwe eigenaar en de franchisenemers te werken aan een sterker en financieel gezond Hema.”, zegt Tjeerd Jegen, CEO van Hema.

Akkoord franchisenemers

Hema, Ramphastos en de VAB hebben reeds in een vroeg stadium van de overnamegesprekken met elkaar gesproken. Met de franchisenemers zijn nieuwe afspraken gemaakt over onder andere de afrekening over e-commerce. Hema en de VAB zijn zich ervan bewust dat alleen samenwerken de enige manier vormen om vooruit te komen. Alle lopende rechtszaken zijn inmiddels ingetrokken, evenals de opzegging van franchisecontracten.