Amazon heeft opnieuw een forse omzetgroei geboekt tijdens het derde kwartaal van 2017. De groep verwacht dat de groei zich ook in het vierde kwartaal verderzet, zodat dit jaar ontegensprekelijk het beste jaar ooit wordt voor de webhandelaar. Toch is niet alles positief. De operationele winst gaat achteruit, voornamelijk omdat de internationale operaties nog meer verlies lijden.

Tijdens het kwartaal is de omzet met 34% gegroeid tegenover een jaar eerder, tot 43,7 miljard dollar. Daarin is de omzet van Whole Foods inbegrepen (1,3 miljard). Zonder de aanwinst en zonder gunstige wisselkoerseffecten is de omzetgroei nog steeds 29%.

De omzet voor de eerste negen maanden groeide met 27% tot 117 miljard dollar. Daarbij was de groei van de clouddiensten AWS het grootst: 42%. De internationale tak groeide ‘slechts’ met 21% tot 36 miljard dollar.

Verlies internationale tak groeit

De operationele winst van Amazon slonk daarentegen met maar liefst 40% tot 347 miljoen in het derde kwartaal. Voor de eerste negen maanden is de bedrijfswinst met een derde gedaald tot 1,98 miljard. Zonder AWS was de daling nog erger geweest.

Meer nog: het operationeel verlies van de internationale tak is groter geworden. Tijdens het derde kwartaal was die -936 miljoen dollar (tegen -541 miljoen een jaar eerder). Voor de eerste negen maanden is dat operationeel verlies -2,1 miljard (tegen -796 miljoen een jaar eerder).

De nettowinst voor het kwartaal bleef met 256 miljoen op peil. Voor de eerste negen maanden is sprake van een daling van 1,6 tot 1,2 miljard dollar.

 

Beurs blij

Toch was de beurs enthousiast, omdat de kwartaalresultaten beter waren dan de voorspellingen van de analisten. Na de aankondiging van de cijfers klom het aandeel met 7 à 8%. De koers is nu met 30% gestegen tegenover een jaar geleden.

Vooral de mooie cijfers van AWS bekoren de investeerders, omdat die divisie een forse rendabele groei kent die het mogelijk maakt om in de core business te blijven investeren.