Vanaf zaterdag is het verplicht een mondmasker te dragen in winkels en winkelcentra en in andere binnenruimtes waar veel mensen samenkomen. Dat heeft het Overlegcomité van de verschillende regeringen van ons land donderdagavond beslist.

Het komt er dan toch van: mondmaskers zijn verplicht in winkels. De maatregel werd lange tijd ‘sterk aanbevolen’ door de regering en de GEES (Groep van experten belast met de exitstrategie), maar verplicht was het niet. Dat verandert echter vanaf zaterdag, zo heeft premier Sophie Wilmès donderdagavond bekendgemaakt.

De aankondiging van de premier komt erg onverwacht. Het al dan niet verplichten van mondmaskers in winkels zou oorspronkelijk besproken worden op de Nationale Veiligheidsraad, die pas volgende week woensdag samenkomt. Premier Wilmès zei eerder vandaag nog in de Kamer dat ze voorlopig het laatste advies van de GEES blijft volgen en het dus bij een ‘sterke aanbeveling’ blijft.

Maar nadat het Hoge Gezondheidsraad, het wetenschappelijk adviesorgaan van de FOD Volksgezondheid, donderdagmorgen al een officiële aanbeveling rondstuurde om mondmaskers in winkels te verplichten, werd besloten de knoop eerder door te hakken.