Winkelen op anderhalve meter gaat weinig problemen opleveren in de Belgische winkelstraten: die zijn goed voorzien voor het shoppen met een gezonde afstand. Dat meldt onderzoeksbureau Locatus.

Op basis van berekening van het aantal passanten dat een winkelstraat aankan als iedereen anderhalve meter afstand houdt, kwam Locatus tot de conclusie dat er in 8 van de 25 bestudeerde winkelgebieden en in 11 winkelstraten problemen kunnen zijn. In 17 van van 25 winkelgebieden is er dus geen probleem. Als iedereen anderhalve meter afstand houdt, valt de capaciteit van een winkelstraat of winkelgebied terug tot 15% à 20% van zijn maximale capaciteit. Bij de elf knelpunten in ons land zitten de Nieuwstraat, de Boterstraat en de Heuvelstraat in Brussel, de Ijzerenleen in Mechelen en Rue de Fer en Rue de l'Ange in Namen. 

"Dit gaat voor alle duidelijkheid allemaal om pre-corona tellingen" meldt Locatus in een persbericht. "Wij verwachten niet dat bij het versoepelen van de lockdown maatregelen iedereen direct weer teruggaat naar normaal. In Nederland waar vrijwel alle kleinhandel open was, telden wij op 7 mei in de belangrijkste winkelstraten nog slechts 40% van de normale passantenaantallen. Het zal nog wel even wat rustiger blijven in de winkelstraten zeker zolang de horeca dicht blijft."