Chocoladefabrikant Barry Callebaut België is van plan meer dan 500 jobs te schrappen in zijn vestigingen in Wieze, Halle en Lokeren. Dat maken de vakbonden bekend na een bijzondere ondernemingsraad vanmorgen. Het bedrijf zelf benadrukt dat de fabrieken in België blijven bestaan.

Barry Callebaut zet fors het mes in zijn personeelsbestand. In Europa verdwijnen er volgens de vakbonden zo’n 900 jobs, waarvan meer dan de helft in België. Wereldwijd sneuvelen er in het komende anderhalf jaar tijd 2.500 banen. In ons land is de procedure in het kader van de wet Renault opgestart. Volgens liberale vakbond ACLVB en socialistische vakbond ABVV gaat het om 311 jobs in Lokeren en Wieze, waarvan 249 bedienden. "Een groot deel van die jobs verhuist naar Polen en Maleisië", aldus het ABVV. In Halle zou het gaan om 150 arbeiders en 60 bedienden, wat het totaal op 521 ontslagen zou brengen. 

Barry Callebaut doet zelf geen uitspraken over het aantal ontslagen, maar zegt in een schriftelijke reactie wel dat de fabrieken in België blijven bestaan. De ontslagronde maakt deel uit van het BC Next Level strategische investeringsprogramma dat het bedrijf in september vorig jaar bekend maakte. Daarbij werd gemeld dat er 520 miljoen euro zou geïnvesteerd worden, maar ook dat de kosten met 15% (meer dan 250 miljon euro per jaar) naar beneden moesten, om het bedrijf klaar te maken voor de toekomst en naar “een volgend niveau van groei” te brengen. De vakbonden wisten dat er slecht nieuws op komst was, maar zijn verbaasd over het grote aantal ontslagen, zegt Kurt Marysse bij ACLVB. De vakbonden wijzen erop dat de ontslagen vloeken met de winst, die vorig jaar met 20% steeg. Het eerste overleg tussen directie en vakbonden is volgende week voorzien.