Martin Barrington, voormalige CEO bij Altria Group dat bekend staat voor zijn Marlboro-sigaretten, wordt de nieuwe voorzitter van AB InBev. Hij volgt zo Olivier Goudet op die eerder deze maand opstapte wegens potentiële belangenvermenging. Daarnaast trekken Carlos Sicupira, Alexandre Behring, en Stefan Descheemaeker zich terug uit de raad van bestuur.

Begin deze maand kondigden we aan dat Olivier Goudet na 4 jaar zijn functie als voorzitter van AB InBev neerlegt door mogelijke belangenconflicten wegens de sterke groei van zijn drankengroep JAB Holdings. Die heeft onder meer Keurig Dr. Pepper in handen dat vooral bekendstaat om zijn frisdrankenaanbod met onder meer Dr. Pepper, Schweppes en Canady Dry en zich zo in het vaarwater begeeft van AB InBev dat de laatste tijd ook alcoholvrije dranken op de markt bracht om zijn pilsverkoop terug op de rails te zetten.

Inmiddels heeft de biergigant een opvolger gevonden: Martin Barrington, voormalig CEO van Altria Group, het bedrijf dat onder meer Marlboro produceert. Hij is al sinds oktober 2016 lid van de raad van bestuur van AB InBev waar het Altria vertegenwoordigt dat 10,2% van de aandelen van de biergigant in handen heeft. De Chinese Xiaozhi Liu, CEO bij ASL Automobile Science & Technology , zal hem opvolgen in de raad van bestuur. Klein detail: de benoeming van Barrington moet wel nog worden goedgekeurd tijdens de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering.

Wissel aan de top

En dat zijn lang niet de enige wijzigingen binnen de raad van bestuur. Zo leggen Carlos Sicupira en Alexandre Behring, co-oprichters en managing partners van 3G Capital, hun functie als bestuurder neer. En gooit ook de Belg Stefan Descheemaeker de handdoek in de ring. De drie leden zullen vervangen worden door Claudia Garcia, Sabine Chalmers en Cecilia Sicupira.