De Belgische fruit- en groentegigant Greenyard kondigt aan dat het de herfinanciering van zijn schuld afgerond heeft dankzij een consortium van banken en een garantie van de Vlaamse overheid. Tegelijk injecteren twee bekende ondernemers, Marc Coucke en Joris Ide, 50 miljoen in het bedrijf. Coucke zal ook in de raad van bestuur zetelen.

Greenyard heeft zijn toekomst verzekerd. Het heeft zijn schulden tot 467,5 miljoen euro geherfinancierd via een consortium van banken en via een garantie van Gigarent, het investeringsfonds van het Vlaamse Gewest. De nieuwe financiering vervalt binnen drie jaar, met optie voor een extra jaar, aan marktkosten. Ze dekt de huidige kost, net als de uitbetaling van een verwisselbare obligatie van 125 miljoen euro, die vervalt in december 2021.

Tegelijk tekenen twee investeerders voor een verhoging van het kapitaal met 50 miljoen euro. Het gaat om Joris Ide, die al aandeelhouder is, en Marc Coucke, via zijn investeringsbedrijf Alychlo. Marc Coucke zal ook in de raad van bestuur zetelen. De verhoging van het kapitaal herleidt de verhouding netto/EBITDA tot 3,0 in plaats van 3,5. Co-CEO Hein Deprez is blij met de ontwikkelingen. “De stabiliteit van onze financiering, maar ook het geloof en het vertrouwen dat de investeerders in ons hebben, creëren een vruchtbare bodem om te blijven groeien en aan onze verwachtingen te voldoen.”

Marc Zwaaneveld, co-CEO, onderstreept dat de herfinanciering het enige ontbrekende puzzelstukje was dat Greenyard de mogelijkheid biedt om zich op zijn ambities te concentreren en de relaties met zijn cliënteel te verdiepen. Marc Coucke gaf ook een korte toelichting: “Greenyard heeft getoond dat het de strijdlust, veerkracht en ondernemingszin heeft om een gezond bedrijf te zijn. Greenyard werkt ook in een aantrekkelijke sector, die in de komende jaren alleen maar belangrijker zal worden doordat consumenten steeds meer gezonde producten willen eten.” De beurs reageerde vanmorgen positief op het nieuws: het aandeel van Greenyard steeg met 15%.