Luikse siroop is een van de zeldzame Belgische producten die de tijd hebben doorstaan, gewoonweg door zijn succes te behouden. De belangrijkste producent ervan is de firma Meurens, gevestigd in Aubel, maar ook tientallen andere siroopmakers produceren het bruine goud van de streek rond Luik.

Het is geen confituur en ook geen vloeibare siroop. Als uniek product in zijn soort, is Luikse siroop een soort smeerpasta die kan worden geserveerd op brood of pannenkoeken, met yoghurt of, nog authentieker, Hervekaas. Haar belangrijkste troef is het lokale karakter. Luikse siroop wordt hoofdzakelijk geproduceerd in de streek van Herve, in de provincie Luik. Een tweede belangrijk gegeven is haar natuurlijkheid. Traditioneel wordt de siroop uitsluitend gemaakt van 70 tot 80% peren, tegenover 20 tot 30% appelen. Het ultieme bewijs van haar succes is het feit dat het product reeds in de jaren zeventig te koop werd aangeboden in de eerste Belgische supermarkten. Ook vandaag nog herkent de consument moeiteloos de verpakking in de beroemde lichtblauwe kleur waarop een tekening van een boomgaard afgebeeld staat, die de ‘Echte Luikse Siroop’ beroemd maakte.