De 58ste editie van BATIBOUW sloot deze zondag met een positieve noot de deuren. De bouw-, renovatie- en woonbeurs is de grootste tot nu toe en blijft als steeds de start van het nieuwe bouwjaar. Het record van vorig jaar werd bijna geëvenaard met zo’n 297.000 bezoekers.  Met één nocturne minder en een weekend dat in de krokusvakantie valt, is dat een opmerkelijk resultaat.

Pro-dagen in een verrassend positieve sfeer.

Het was vooral op de professionele dagen dat de positiviteit van de branche tot uiting kwam. De sfeer van de betere dagen was op alle standen voelbaar. De exposanten hadden ook merkelijk geïnvesteerd in meer kwaliteit en de vakbezoekers hadden er overduidelijk zin in. Allibert, Soudal, Zehnder, Van Marcke, Ixina, Facq, Metabo, Herock,... het is maar een greep uit de exposanten die we bezochten en die nauwelijks tijd hadden voor een praatje door de drukte.

Het zijn vooral deze dagen die een graadmeter voor de branche zijn. De modale Belg bezoekt immers steevast Batibouw of men nu aan (ver)bouwen denkt of niet. Het is haast een nationale hobby. 

Connectivity als toverwoord.

Het was de rode draad doorheen de beurs: alles in huis moet vandaag blijkbaar vanop afstand kunnen bediend worden. Of het nu om je keukentoestellen, je douche of je verlichting gaat: apps zijn niet meer weg te denken. 

Vernieuwend concept in de keukenbranche.

Voor ons één van de verrassendste stands was deze van BE KITCHEN uit Neupré. Deze zelfstandige cuisinist ontwikkelde een uitermate gebruiksvriendelijk systeem dat de consument toelaat snel, eenvoudig en zeer visueel zelf zijn keuken samen te stellen. 

Pascal Gérard, CEO van Be Kitchen lichtte ons toe: "Het is inderdaad zo dat de keukenmarkt zeer concurrentieel is en het gros van de keukens door enkele grote spelers wordt verkocht. Als zelfstandig cuisinist is het niet makkelijk zich daartussen te handhaven. Ik zocht naar een oplossing en ontwikkelde samen met mijn  broer (een IT-er) een tool die het de consument mogelijk maakt om zonder stress, zonder druk van een verkoper en geheel zelfstandig zijn keuken op maat te "bouwen" op een digitaal scherm, met "blokken". Elke wijziging wordt meteen visueel in 3D getoond mét de exacte prijs. We zijn nu zo'n vijf maanden met dit systeem bezig en verkochten reeds 300 keukens die bovendien een gemiddelde waarde hebben die veel hoger ligt dan we zelf hadden verwacht. Onze doelstelling is dit systeem te franchisen."

Be Kitchen stond niet in het "keukenpaleis" en daar zullen de traditionele merken volgens ons niet rouwig om geweest zijn.

Gedurfde keuze van Metabo.

Metabo pakte uit met een zeer opvallende stand. Niet enkel visueel, maar vooral de inhoud was een ommetje waard. De rode stand stond in het teken van de snoerloze bouwwerf, die eindelijk realiteit lijkt te worden. Dankzij de nieuwste accutechnologie wordt dit mogelijk. LiHD accu's met 7.0 Ah, 18V of 36V leveren voldoende power voor de krachtigste machines. Niet minder dan 80 verschillende power tools kunnen nu snoerloos worden ingezet.