Koekjesfabrikant Lotus Bakeries treedt toe tot de BEL 20-index vanaf de start van de handel op de Beurs van Brussel op maandag 18 maart, zo maakte Euronext woensdagavond bekend.

De BEL 20, de belangrijkste aandelenindex van de Beurs van Brussel die de 20 beursgenoteerde ondernemingen met de grootste beurskapitalisaties groepeert, zal over een tiental dagen twee nieuwe leden verwelkomen. Koekjesfabrikant Lotus Bakeries en rederij Euronav zullen toetreden tot de index, terwijl telecomoperator Proximus en producent van roestvrij staal Aperam de andere kant op zullen gaan. De wijzigingen gaan in bij het sluiten van de handel op vrijdag 15 maart en de eerste handelsdag van de nieuwe BEL 20 zal daarom maandag 18 maart zijn, aldus beursuitbater Euronext woensdagavond.

Lotus Bakeries, waar Lotus Biscoff, Lotus Natural Foods en Lotus Local Heroes deel van uitmaken, boekt sinds enkele jaren uitstekende resultaten. Nog in 2023 realiseerde het bedrijf een recordomzet van meer dan €1 miljard, een stijging van €185 miljoen ten opzichte van het voorgaande jaar (+21%). Ook de EBIDTA steeg met 22,1% tot 207,5 miljoen euro en de nettowinst steeg met 25,2% tot 129,3 miljoen euro. Na de bekendmaking van deze resultaten steeg de koers van Lotus Bakeries met bijna 20% tot een piek van 9.400 euro. In 5 jaar tijd is de koers van de koekjesfabrikant verviervoudigd van ongeveer 2.200 euro naar iets meer dan 9.000 euro deze donderdagochtend, met een marktwaarde van ruim 7 miljard euro. Opgemerkt dient te worden dat Lotus Bakeries al lang in aanmerking zou komen voor opname in de BEL 20, maar een speciaal reglementair kenmerk dat gekoppeld is aan de volumes van de aandelen die elk jaar worden verhandeld, heeft dit tot nu toe verhinderd.