Lidl werkt in Londen aan de bouw van 3000 woningen en een school. Door deze strategie probeert het de nodige vergunningen te krijgen om nieuwe verkooppunten te openen in de Londense regio, zo meldt de Britse krant The Guardian.

De bouw van gemengde projecten maakt al een tijdje deel uit van de strategie van de smart discounter. Ook in België zijn dergelijke projecten in opbouw of worden ze onderzocht. Sinds 2008 was de retailer er echter slechts in geslaagd 335 woningen te bouwen in het Verenigd Koninkrijk. Volgens The Guardian wil Lidl vandaag een versnelling hoger schakelen en meer gemengde projecten verwezenlijken met bureaus, hotels, studentenkoten en woonappartementen. In totaal wil Lidl zo komen tot de constructie van 3000 woningen en een school in de Londense regio.

De basisschool Deen Park in Richmond zou op die manier volgend jaar verhuizen naar twee verdiepingen boven een Lidl, en daarbij ook beschikken over een buitenruimte. Volgens experts in immobiliën zouden deze plannen kaderen in het moeilijke klimaat dat er heerst voor de retailers om bouwvergunningen te bekomen.

Lidl wil in het Verenigd Koninkrijk minimum 50 winkels per jaar gaan openen en bovendien de oppervlakte van een aantal bestaande verkooppunten vergroten. De belofte om deze openingen te kaderen in ruimere projecten die onder andere ook woningen bevatten maakt het gemakkelijker om de gemeenteraden over de streep te trekken, aldus The Guardian.

Lidl is niet de enige retailer die via een dergelijke strategie probeert om het verkrijgen van bouwvergunningen te vergemakkelijken en tegelijk een basiscliënteel te verwerven. Zo heeft ook Tesco honderden woningen gebouwd boven zijn winkels in Woolich en Streatham. Sainsbury’s heeft dan weer meegewerkt aan een gemeenschappelijk project met Barratt Homes, waarbij in Nine Elms 700 woningen werden opgetrokken, en kreeg onlangs ook een vergunning voor de bouw van 683 woningen in Redbridge. Morissons kreeg op zijn beurt onlangs de toelating om 600 woningen bouwen in Camden.