Tegen eind 2024 zal Lidl drie nieuwe winkels openen in de Brusselse regio, goed voor 40 extra jobs. Twee daarvan zijn gemende constructies, ofwel panden waarbij een supermarkt gecombineerd wordt met enkele tientallen appartementen.

"De uitbreiding in de Brusselse regio maakt deel uit van de groeistrategie van Lidl in België," legt Sébastien Segers, senior expansion manager van de supermarktketen, uit. Alleen al dit jaar wil de Duitse retailer in ons land 15 nieuwe winkels openen (afbraak/verbouwing of nieuwe winkels), om nog maar te zwijgen van diverse renovaties of uitbreidingen. De nieuwe Brusselse projecten in Schaarbeek, Anderlecht en Kraainem zullen tegen eind 2024 voltooid zijn. Twee onder hen zijn winkels die uitgerust zijn met enkele tientallen appartementen. "Door gemengde projecten te bouwen, kunnen we voeding aanbieden en tegelijkertijd voldoen aan de vraag naar woningen", vervolgt de Lidl-manager. "Daarom gaan we nieuwe winkels openen in dichtbevolkte stedelijke gebieden. Daardoor kunnen mensen op dezelfde plaats wonen, werken en winkelen.” Volgens de keten zullen de betrokken supermarkten groter, helderder en ruimer zijn dan de bestaande winkels. De openingen zullen ook zorgen voor 40 extra jobs. De werkzaamheden voor de winkels van Anderlecht en Kraainem zouden in juni van start moeten gaan, die van Schaarbeek zijn voorzien voor de herfst.

Grootste Lidl in België

In Anderlecht zal de bestaande Lidl-winkel volledig worden afgebroken om plaats te maken voor de grootste supermarkt van de Duitse keten in België, met 1.741m² verkoopoppervlakte op de benedenverdieping, 128 parkeerplaatsen en 43 appartementen op de bovenverdieping en naast de winkel. Het gebouw krijgt een groen dak, fotovoltaïsche panelen en oplaadpunten voor elektrische voertuigen. "Dit gemengd project met winkel en appartementen past perfect in het stedelijke weefsel van de nieuwe wijk Biestebroeck", zegt Fabrice Cumps, burgemeester van de Brusselse gemeente. Op 29 juni zal niet ver van het terrein een tijdelijke supermarkt zijn deuren openen voor de duur van de werkzaamheden, die begin 2024 moeten zijn voltooid. In Kraainem wordt verwacht dat de nieuwe winkel, in een voormalige Volkswagen-garage, volgende winter zijn eerste klanten zal verwelkomen. Het zal een verkoopoppervlakte hebben van 905 m² en 63 parkeerplaatsen. In Schaarbeek zal een voormalige lagere school worden omgebouwd tot een supermarkt met 893 m² vloeroppervlakte op de benedenverdieping, een ondergrondse parking met 58 plaatsen, 82 appartementen en een gemeenschappelijke tuin.