PS-voorzitter Paul Magnette zorgt voor ophef door een uitspraak over e-commerce in België. “Laat België maar een land worden zonder e-commerce, met échte winkels en bruisende steden”, aldus de politicus. Vele politici en andere betrokkenen reageren negatief, maar onder meer Grete Remen, CEO van Damhert en Open VLD-politica, steunt hem.

In een dubbelinterview met zijn partijgenoot Thomas Dermine, staatssecretaris voor Relance, in het tijdschrift Humo doet Magnette enkele uitspraken die stof doen opwaaien in de Wetstraat en elders. “Ik vind de e-commerce geen vooruitgang, maar sociale en ecologische afbraak. Waarom moeten wij arbeiders 's nachts in die pakhuizen laten werken? Omdat de mensen de klok rond willen kopen en hun pakjes binnen de 24 uur thuis willen hebben. Kunnen wij echt geen twee dagen wachten op een boek? En als je voor een groene transitie staat, is het dan niet schadelijk dat er elke dag duizenden bestelwagens rondrijden om mensen zo snel mogelijk vijf paar schoenen te brengen, waarvan ze er dan nog vier gratis mogen terugsturen? Wat een verspilling van karton, brandstof en energie!” Op de vraag of België dan moet ingaan tegen de internationale trend antwoordt Magnette: “Waarom niet? Het nieuwe proletariaat werkt dáár, hè. Orderpickers en koeriers worden zo opgejaagd dat ze amper tijd hebben voor een plaspauze. Als we niet optreden, zijn dat de langdurig zieken van morgen. Nachtwerk is verschrikkelijk slecht voor de gezondheid. Dat moet je beperken tot domeinen waar het strikt noodzakelijk is, bijvoorbeeld bij de politie en in ziekenhuizen.”

Met zijn uitspraken gaat de PS-voorzitter in tegen de beleidsverklaring van de federale regering. Daarin werd afgesproken om e-commerce te versoepelen. Het belangrijkste punt daarbij was dat avond­werk tussen 20 en 24 uur in de e-commerce zou mogelijk worden zodra één vakbond daar de toestemming voor geeft. Een regeling die onder de regering Michel al in 2017 werd uitgewerkt, maar sindsdien dode letter was gebleven. Maar ook nu kwam het er voorlopig nog niet van: de sociale partners wachten vandaag nog steeds op een voorstel rond de versoepeling van de e-commerce. De uitspraak van Magnette wordt bij geen enkele andere politieke partij gesteund, ook niet bij Vooruit en Groen aan Vlaamse kant. Het zorgt er wel voor dat de spanning bij de federale regering een nieuw hoogtepunt bereikt. Toch zijn er ook steunbetuigingen uit onverwachte hoek. Zo valt Grote Remen, CEO van voedingsbedrijf Damhert en Open VLD-politica, Magnette op Twitter bij. "Hij heeft gelijk. De pakjeseconomie heeft zero meerwaarde."