De Duitse Metro Group en het Amerikaanse groothandelsconcern Sysco voeren momenteel gesprekken over een mogelijke overname, al zitten die momenteel nog in een beginfase. Op die manier wil Sysco meer terrein winnen op de Europese markt. Dat schrijft Bloomberg. 

Wordt de Duitse Metro Group, waartoe Makro behoort, binnenkort overgenomen door het Amerikaanse groothandelsconcern Sysco? Wel als het van die laatste afhangt. De Amerikaanse keten heeft Metro Group immers benaderd in verband met een mogelijke overname van de groep. Momenteel zouden er gesprekken tussen de twee partijen aan de gang zijn. Al is het voorlopig nog te vroeg om te zeggen of een overname er ook echt zal komen, aangezien de onderhandelingen nog in een beginfase zitten. Mochten de twee echter toch tot een akkoord komen, dan gaat dat om de grootste overname ooit voor Sysco. 

Door de overname hoopt Sysco zijn veroveringstocht van de Europese markt verder te zetten. Ter herinnering, in 2016 maakte het bedrijf zijn entree in Europa dankzij de overname van de in Londen gevestigde Brakes Group voor zo’n 3,1 miljard dollar, ofwel zo’n 2,8 miljard euro. Ondertussen is het Amerikaanse bedrijf actief in onder meer Ierland, Frankrijk, Spanje, het Verenigd Koninkrijk én België. Bij ons is Sysco gevestigd in Bornem. Vorig jaar werd het voormalige Davigel, dat twee decennia in handen was van Nestlé, immers overgenomen door het Amerikaanse groothandelsconcern. 

Concurrentie van Daniel Kretínský en de Slovaak Patrik Tkác?

Of de overname er ook echt zal komen, is nog niet zeker. Metro Group kende in het verleden immers al vaker moeilijkheden met mogelijke overnames. Zo deden de Tsjechische miljardair Daniel Kretínský en de Slovaak Patrik Tkác via hun investeringsfonds EP Global Commerce afgelopen zomer een bod van 5,8 miljard euro voor de overname van Metro. Dat bod mislukte omdat EP Global Commerce de grote aandeelhouders Beisheim Group en Meridian Foundation, die samen bijna 21% van de Metro-aandelen in handen hebben, niet kon overtuigen. Zij vonden het bod van 16 euro per aandeel te laag. Uiteindelijk besloten de miljardair en zijn partner dan maar om hun belang in de Metro Group te verhogen van 17,52 tot 29,99%.

Toch zit er nog een klein addertje onder het gras voor Sysco. Als Kretínský en Tkác zouden beslissen om hun aandeelpercentage nog verder te verhogen, zou dit mogelijk de overname van Sysco kunnen dwarsbomen. Het is immers zo dat als een partij meer dan 30% van de aandelen van een bedrijf in handen heeft, het wettelijk verplicht is om een overnamebod te doen op de rest van de aandelen. En dat betekent dus meer concurrentie voor Sysco.