Minister van Volksgezondheid Laurette Onkelinkx (PS) onderzoekt momenteel of een taks op frisdranken haalbaar is in ons land. In Frankrijk bestaat zo’n taks al sinds januari 2012.

Volgens de minister zijn er verschillende strategieën mogelijk en combineerbaar. Eén daarvan bestaat erin suikerhoudende- en lightdranken te takseren, en met de opbrengst daarvan gezondheidscampagnes te financieren die gezonder eetgedrag moeten aanmoedigen.

Een andere strategie van de studie legt de nadruk op de marketing van de dranken, en wil dat de categorie minder druk zet op gezondere categorieën. De idee is dat een gedragscode met de voedingsindustrie en de adverteerders wordt afgesproken, waarin voedingscriteria worden gevalideerd.

In Frankrijk werd er na 6 maand al aanzienlijk minder frisdrank gedronken in vergelijking met bier en water, zegt de minister. Maar in België is er, in tegenstelling tot in Frankrijk, echter al een milieuheffing van toepassing op frisdranken.

De N-VA reageert alvast scherp op het voorstel. "De enige die er gezonder van wordt is de staat, financieel gezonder welteverstaan”, klinkt het bij de oppositiepartij. Ze pleit voor meer gerichte campagnes en acties.

In de laatste Gondola Magazine van april wordt de categorie drinks uitgebreid behandeld. Bent u nog niet geabonneerd? Klik dan hier!