Veel winkeliers zitten met de handen in het haar: ze weten niet welke producten ze mogen verkopen en welke niet. Sommige winkels bieden artikelen aan die bij concurrenten afgeschermd staan.

De verwarring en wrevel over de nieuwe regels is groot bij winkeliers. Er zijn heel veel vragen over de regeling die de regering sinds dit weekend invoerde: waarom mogen kerstkaarsen wel en kerstballen niet? Waarom verkoopt de ene winkel bepaalde producten wel en een andere niet? Wie kan zeggen wat er mag en niet mag? En wie voert er controles uit? Het zijn vragen waar geen duidelijk antwoord op bestaat, waardoor er in de praktijk heel wat vreemde situaties opduiken. Doordat tuincentra open mogen, kunnen consumenten bijvoorbeeld wel een echte kerstboom kopen, maar een plastieken exemplaar niet, net zomin als kerstballen, omdat die onder de regeling van de ‘niet-essentiële’ winkels vallen. “Absurdistan 2.0” tweette een ontevreden consument.

Voor de winkels is er niet alleen de onduidelijkheid, ze riskeren ook een boete als ze de regels niet naleven. Een groot probleem, als de toepassing afhangt van interpretatie. Sommigen nemen het zekere voor het onzekere en verkopen daarom bepaalde producten niet. Bij Unizo lopen er heel veel vragen binnen over de nieuwe regels. Alleen heeft niemand een duidelijk antwoord, ook de overheid zelf niet. Toen de vraag gesteld werd of hondentrimsalons de richtlijnen voor kappers moeten volgen of toch open mogen blijven, zo meldt De Standaard, zei Vlaams minister Ben Weyts (N-VA) dat ze mogen openblijven, terwijl federaal miniser Annelies Verlinden (CD&V) antwoordde dat ze dicht moesten. De ergernis over die onduidelijkheid zal niet vlug verdwijnen, al is het wel de bedoeling dat er gaandeweg meer duidelijkheid komt, klinkt het bij de regering.