De Nederlandse supermarktketen Jumbo wil sectorgenoot Emté,  dat deel uitmaakt van Sligro, overnemen. Enkele weken geleden zei Sligro de toekomst van zijn supermarkten te ‘evalueren’, wat zo goed als hetzelfde betekent als ‘in de etalage zetten’.  Volgens de Nederlandse pers heerst er echter rivaliteit tussen de familiale eigenaars van beide groepen, wat een deal bemoeilijkt. Jumbo zegt alvast geen vijandelijk bod te willen doen.

De supermarktenketen Emté telt 131 winkels en is goed voor een omzet van 827 miljoen en een marktaandeel van circa 2,6% in Nederland. Jumbo, die enkele jaren geleden nog even groot was, is na een aantal acquisities nu de nummer 2 bij onze noorderburen, met zo’n 580 winkels, een omzet van 6,7 miljard en een marktaandeel van 20%. De nummer 1 is Albert Heijn, met 35,5%.

De groei van Jumbo was onder andere te danken aan de overname van Super de Boer en C1000. Voor deze laatste was ook Sligro in de running, maar het investeringsfonds CVC vond het bod van Jumbo – 900 miljoen euro – beter. Volgens de Nederlandse pers zijn de relaties tussen de families Slippens (Sligro) en Van Eerd (Jumbo) sindsdien eerder gespannen. Pittig detail: beide concerns zijn in het Brabantse Veghel gevestigd, op een boogscheut van elkaar.

 

Sligro houdt de boot af

Vorige week raakte bekend dat Jumbo met een niet nader genoemde partij een bod heeft gedaan van naar verluidt 300 miljoen op Emté. Eerst wou Sligro niet reageren, maar kort nadien moest het wel met een verklaring komen: de familie bezit maar één derde en de rest is beursgenoteerd. Zonder Jumbo bij naam te noemen, bevestigde Sligro dat er een „niet bindende en voorwaardelijke bieding op Emté” is gedaan. (…) Dergelijke biedingen zijn op dit moment niet opportuun en Sligro Food Group heeft dit dan ook laten weten aan geïnteresseerde partijen.”

Ook wordt gezegd dat de resultaten van de eerder aangehaalde ‘evaluatie’ op 20 juli wordt gepresenteerd. Het ziet er dus naar uit dat Jumbo met zijn bod die voor wil zijn.

 

Geen vijandelijk bod

In De Telegraaf zegt Jumbo’s financiële topman Ton Van Veen echter af te zien van een bod als Sligro deze blijft afwijzen. Hij zegt een aantrekkelijke propositie te kunnen bieden voor alle stakeholders”. “Maar”, voegt hij toe, “we willen ons bod graag op vriendelijke wijze toelichten. Als Sligro dat niet wenst, dan respecteren we dat. It takes two to tango’’, zegt hij.