Het Nederlandse Openbaar Ministerie heeft dinsdag negen aanhoudingen gedaan in een omvangrijk witwasonderzoek waarbij ook de naam van Jumbo-topman Frits van Eerd valt. Het is niet duidelijk of hij effectief verdacht wordt. 

Bij een huiszoeking in verschillende woningen en bedrijfslocaties in het noorden van Nederland is ook de villa van Jumbo-topman Frits van Eerd doorzocht, melden verschillende Nederlandse media. Gerechtelijke diensten en politie zijn er aanwezig en hebben verhuisdozen uit de woning gehaald. Er zou ook een inval zijn gedaan op het hoofdkantoor van Jumbo, meldt het Financieele Dagblad. Een 58-jarige man uit de Drentse gemeente Aa en Hunze is aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij het witwassen van grote hoeveelheden geld en goederen. Daarnaast zou het gaan om btw-fraude. Hij is de hoofdverdachte. Naast de hoofdverdachte zitten er nog acht mensen vast. 

De witwascarrousel vond plaats via onroerendgoedtransacties, autohandel, onverklaarbare contante stortingen en sponsorcontracten in de motorcross, aldus het Nederlandse Openbare Ministerie. Daarnaast is er een verdenking van btw-fraude in de autohandel. Mogelijke verdachte in de zaak Frits van Eerd (55) is naast topman van Jumbo ook autoverzamelaar en racer. Hij heeft meerdere keren de Dakar-rally gereden. De supermarktketen laat in een reactie weten dat het bedrijf op dit moment ‘geen mededelingen’ doet. “We zijn het een en ander aan het uitzoeken.”