Jack Ma, de (mede)oprichter en ‘executive chairman’ van Alibaba, heeft vandaag – op zijn 54e verjaardag - een strategisch plan voor zijn opvolging voorgesteld. Binnen exact een jaar geeft hij de fakkel door aan CEO Daniel Zhang. In een brief aan de aandeelhouders zegt hij dat hij jongere managers de kans wil geven om de groep verder te doen groeien en dat hij wil terugkeren naar het onderwijs.

Volgens Ma is Alibaba al tien jaar geleden aan de uitwerking van dat plan begonnen. Een eerste stap was de aanstelling vijf jaar geleden van Zhang als CEO. Volgens de Chinese pers is het uitzonderlijk in Azië dat de oprichter van een bedrijf doelbewust afstand neemt van niet alleen de dagdagelijkse operaties, maar ook van de structuren van de groep.

Hij gaat zich het komende jaar toeleggen op de transitie en op 10 september 2019 – ook de 20e verjaardag van Alibaba – het voorzitterschap doorgeven aan Daniel Zhang. Ma blijft wel lid van het directiecomité van de groep tot de algemene vergadering van 2020. Hij blijft ook lid van het Alibaba Partnership, een groep van 36 senior managers die moeten waken over de missie en de cultuur  van Alibaba.

Ma stond mee aan de wieg van Alibaba, waarvan hij de geestesvader is. Het bedrijf startte als een e-commerce markplaats met een kapitaal van 60.000 dollar. Nog geen twintig jaar later is de groep een online gigant geworden, met een omzet van 420 miljard dollar, actief in online shopping, cashloze betalingen, cloud computing, artificiële intelligentie en media. De groep telt meer dan 86.000 medewerkers. Ma – een voormalige leraar Engels – is vandaag een van de rijkste mensen van China. Zijn fortuin wordt geschat op 40 miljard dollar.

Ma beklemtoont in zijn brief dat hij niet op pensioen gaat, maar dat hij “nieuwe dromen” wil nastreven. “Ik wil ook terugkeren naar het onderwijs, wat mij na aan het hart ligt. Ik ben nog jong en wil nieuwe zaken proberen”, schrijft hij. Het lijkt dan ook dat hij in de sporen zal treden van Microsoft-oprichter Bill Gates, die als mecenas talrijke initiatieven wereldwijd ondersteunt op vlak van onderwijs en gezondheidszorg. Ma is er overigens nu al mee bezig. Zo gaat hij binnenkort naar Zuid-Afrika, waar hij president Cyril Ramaphosa wil steunen bij het oprichten van een digitaal training center dat het ondernemerschap bij de jeugd moet stimuleren.